Laten we ons lichaam omarmen (en niet in de bikini body-stress vervallen)

Laten we ons lichaam omarmen (en niet in de bikini body-stress vervallen) Laten we ons lichaam omarmen (en niet in de bikini body-stress vervallen) Laten we ons lichaam omarmen (en niet in de bikini body-stress vervallen)

De zomer is bij uitstek het seizoen voor een flink shotje lichaamsbewustzijn. Naar buiten, blote huid, terrassen en parken vol menselijke vormen. En dus is het lichaam het gesprek van de dag, het hangt gewoon in de lucht.

Alleen al op Instagram zag ik deze week dit topic op vele manieren voorbijkomen. Zo schreef Merel Wildschut een snoeischerp blog over dik zijn. Ik zag ook minstens tien keer zinspelingen op ‘bikiniproof’ en ‘zomerklaar’ en ik las zelfs ‘het ultieme festivallijf’ (even tussen jou en mij, wat is dat überhaupt?).

Ik prikte in mijn billen zonder duidelijke gedachte

Ik kan het niet helpen, ook ik word toch méér lichaamsbewust dan ik prettig vind. Voor de signalen van mijn lichaam heb ik altijd wel aandacht – een tinteling die op een goed idee wijst, een trekkend spiertje dat subtiel alarm slaat. Maar waar ik normaal een vrij milde blik heb op mijn lijf, keek ik de laatste tijd toch wat kritischer in de spiegel en prikte ik af en toe in mijn buik of billen zonder duidelijke gedachte. Misschien hoopte ik dat er een antwoord terug zou komen: we’re fine! Of, erger: help ons!

Niets mis met aandacht voor schoonheid

Zelf postte ik begin mei een bericht op Instagram over bezig zijn met mijn uiterlijk. Ik schreef over hoe ik voor mijn werk zo af en toe een make upje krijg, en dat ik daarvan geniet: het tutten, het spelen. Ik kleur mijn haar, gebruik make up, ik sport en heb met de keuzes die ik maak over hoe ik eruit wil zien bepaald niet het gevoel dat ik mijn practice teniet doe. Het bestaat naast elkaar, met elkaar en in elkaar. In spirituele kringen wordt bezig zijn met je uiterlijk soms als oppervlakkig afgedaan. Onzin. Er is niets mis met aandacht voor schoonheid en het vormen van jouw expressie daarvan. Ik citeer Geertje Couwenbergh (die onze rubriek Lieve Dot schrijft): stellen dat schoonheid alleen van binnen zit, is net zo onzinnig als stellen dat schoonheid alleen van buiten zit. Zoals met alles gaat het om evenwicht en liefdevolle vriendelijkheid, voor je lichaam met slingers én zonder. 

Tijd voor een vredesvoorstel

Daarom dit voorstel: sluit vrede met je lichaam zoals het is, en vier je lijf. Laat het zien, als je daar zin in hebt. Zorg dat je binnen- en buitenwereld met elkaar in balans zijn. Maak het sterk en veerkrachtig en veilig. Je lichaam is niet seizoensgevoelig; het verdient 365 dagen per jaar liefdevolle aandacht. Het doet er niet toe wat anderen van je lichaam vinden: als mensen het niet prettig vinden naar je te kijken in bikini, staat het ze vrij hun blik een andere kant op te richten. Wees lief voor jezelf. Je hoeft je lichaam niet te vervormen met ondergoed dat strepen en striemen op je lijf achterlaat, te frustreren met oefeningen die meer energie kosten dan geven of extreme producten aan te schaffen met ingrediënten die thuishoren in een scheikundelab. Laat je niet onzeker maken van buitenaf, maar voedt zekerheid van binnenuit.

Je bent goed zoals je bent, écht.

En altijd heel erg zomerklaar.

A living miracle

i reduced my body to aesthetics

forgot the work it did to keep me alive

with every beat and breath

declared it a grand failure for not looking like theirs

searched everywhere for a miracle

foolish enough to not realize

i was already living in one

rupi kaur

Wil je beter in contact komen met je lichaam? Schrijf je dan in voor de online cursus ‘Tantra en energie’ en ontdek je sparkle.

Over auteur
Eveline Helmink maakt sinds 2010 deel uit van de hoofdredactie en is sinds 2017 het gezicht van Happinez. Eveline heeft een journalistieke achtergrond en werkte jaren als schrijvend journalist voordat ze bij Happinez kwam. Werk en privé lopen bij haar nogal door elkaar: inzichten die ze in het dagelijkse leven opdoet, vertalen zich in duizend-en-een ideeën voor Happinez, en de bijzondere verhalen die op haar pad komen bij Happinez, neemt ze weer mee in de praktijk van alledag. ‘Explorer of the human experience’, zo vat ze haar werk dan ook samen.
Volgend artikel
5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen
5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen