Dit is waarom je vaker met vriendinnen over seks moet praten

Dit is waarom je vaker met vriendinnen over seks moet praten Dit is waarom je vaker met vriendinnen over seks moet praten Dit is waarom je vaker met vriendinnen over seks moet praten

Zet de wijn koud en gooi alle taboes en schaamte overboord. Praten over je seksleven met vriendinnen blijkt minstens zo, uhm, vruchtbaar als praten over de bloemetjes en de bijtjes met je lief.

Zo stelt een nieuw onderzoek in de International Journal of Sexual Health. Als het over seks gaat, drukken psychologen en relatietherapeuten ons vooral op het hart om met onze geliefde te praten. Over wat we willen, wat ons opwindt (en wat juist niet.) Waar we onzeker over zijn en hoe vaak we het willen doen. Niet voor niets, want communicatie is de sleutel tot zoveel mogelijk plezier tussen de lakens. Hoe meer geliefden communiceren over hun seksuele behoeften, hoe blijer ze zijn met hun seksleven én hun relatie in het algemeen.

Zelfverzekerder en veiliger

Voor het onderzoek werden ruim 600 vrouwen aan de tand gevoeld over hun seksuele gedrag. Er werd gevraagd hoe vaak ze hun seksleven met vriendinnen bespreken en waar deze gesprekken over gaan (zoals advies over seksuele handelingen, soa’s en anticonceptie). Daaruit blijkt: vrouwen die vaker met hun vriendinnen over seks praten, hebben meer seksueel zelfvertrouwen en gaan ook nog eens verstandiger om met hun seksuele gezondheid. Ze zijn minder onzeker over wat ze doen in bed en de manier waarop ze dat doen. Ook vinden ze het geen issue om zaken als condooms ter sprake te brengen.

Praten werkt inspirerend

Katrina L. Pariera, communicatieprofessor aan de George Washington University en auteur van het onderzoek, vindt de aangetoonde correlatie tussen seksueel zelfvertrouwen en expressieve seksuele communicatie geen verrassing. Open en eerlijk praten over seks werkt namelijk bemoedigend en opbouwend. En als vrouwen verhalen horen van iemand met wie ze zich kunnen identificeren, en die niet bang is om zich op seksueel gebied te uiten of zichzelf op te komen, werkt dat inspirerend. Volgens Pariera laten de resultaten zien dat praten over seks met vriendinnen leidt tot een betere seksuele gezondheid en een groter seksueel welbevinden. “Door stilte ontstaat schaamte en misinformatie”, zegt ze.

Niet (alleen) voor pubers

Goed om te weten: de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek waren gemiddeld 36 jaar oud. Gesprekken over seks zijn dus echt niet voorbehouden aan giechelende pubers tijdens een slaappartijtje. Ook als je eerste keer al eeuwen geleden lijkt, kun je er baat bij hebben. Twijfel je ergens over of ben je onzeker? Schaam je dan niet, maar bespreek het met een vriendin die je vertrouwt. De kans is groot dat zij jouw onzekerheden herkent. Iedereen maakt wel eens iets gênants mee achter gesloten deuren. Het is fijn om te weten dat jij niet de enige bent ben met een bepaald ‘probleem’ én het helpt je om de humor van de situatie in te zien. Dat maakt het meteen een stuk makkelijker om mee om te gaan.

Open over intimiteit

Praten over seks met je besties is dus niet alleen een leuke manier om de relatie met je vriendinnen te versterken, maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen en veiliger vuurwerk in de slaapkamer. Zo blijkt maar weer hoeveel impact het kan hebben als je open bent over wat er in je omgaat, zelfs (of vooral) als het gaat over de meest intieme onderdelen van je leven.

Wist je trouwens dat je ook mindfulness kunt gebruiken voor een beter seksleven? (En nee, je hoeft niet de hele Kamasutra uit je hoofd te leren.)

Meer lezen over seks en liefde?

Volgend artikel
Wel of geen kinderen? Als die vraag tussen jou en je lief in staat
Wel of geen kinderen? Als die vraag tussen jou en je lief in staat