Terug naar overzicht

Laat je niet gek maken door de postnatale race

Categorie
Tekst
Susan Smit
Laat je niet gek maken door de postnatale race

Nadat ik een foto met een vriendin erop naar haar stuurde, schreef ze iets vernietigends over haar lichaam na de zwangerschap en de Pilateslessen die ze van plan was te volgen.

Dit is een vrouw die ’s nachts twee keer borstvoeding geeft aan haar pasgeborene en overdag met een bijna bovennatuurlijke hoeveelheid energie en toewijding haar cliënten, man en kinderen vertroetelt. Ze zou heel erg trots op zichzelf moeten zijn, maar in plaats daarvan excuseert ze zich voor haar post-babybuik.

Wat is er gebeurd met het prachtige Hollandse devies ‘negen maanden op, negen maanden af’?

Als je het mij vraagt is dat allemaal de schuld van een malle rage, ontketend door celebrity moms die dertig uur na hun baring alweer in hun skinny jeans passen (en die hoogzwanger op torenhoge hakken lopen – wat er als we eerlijk zijn gewoon belachelijk uitziet, doe even normaal) en door roddelrubrieken. Daarin lees of hoor je niet meer hoeveel de baby bij de geboorte woog, maar wel, op een toon vol leedvermaak, hoeveel kilo’s de moeder is aangekomen.

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Als je zelf net bent bevallen, is die overmatige aandacht voor je figuur op zijn zachtst gezegd nogal misplaatst. Je hebt een kind gedragen en ter wereld gebracht, je borsten zijn vol melk gelopen, alles voelt nog wankel en raar, je bent kortom net uit de loopgraven geklommen en iedereen heeft commentaar op je kledingmaat.

Ik kan me herinneren dat ik bij een van de eerste wandelingen met mijn eerste kind op straat stond, nog een beetje wiebelig van het afdalen van de drie trappen. Een buurman keek voor de vorm in de kinderwagen en daarna met een taxerende blik naar mij. ‘Dat is allemaal lekker teruggeveerd, he?’ zei hij. ‘Komt door de borstvoeding zeker, dat zuigt al het vet weg.’ (Naast het feit dat mijn kilo’s er pas aankwamen tíjdens de borstvoedingsperiode, omdat ik na elke voeding drie boterhammen met pindakaas at, vond ik het een bizar intieme opmerking.)

Ik hou van sexy moeders die er niet over piekeren om hun haar in een praktisch kort kapsel te knippen of gemakkelijke schoenen aan te trekken, maar ik juich het nog harder toe als ze zich niet gek laten maken door de postnatale race naar een platte buik.

Hoera voor de moeders die in het eerste jaar hun prioriteiten kennen: herstellen, weerstand opbouwen, de voorraden die tijdens de zwangerschap en borstvoeding naar het kindje zijn gegaan aanvullen en een nieuw ritme vinden, met mildheid en eerbied voor het lichaam dat een ontzagwekkende prestatie heeft geleverd. Ontspan. Die skinny jeans komt wel weer.

Meer lezen over moederschap?

Door anderen gelezen