Terug naar overzicht

Wel of geen kinderen? Als die vraag tussen jou en je lief in staat

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Wel of geen kinderen? Als die vraag tussen jou en je lief in staat

Jij wilt graag een gezin, maar je partner weet het zo net nog niet. Of andersom: je weet dat je partner een kinderwens heeft, maar jij kunt je er niet zo veel bij voorstellen. En ondertussen tikt die vermaledijde biologische klok bij een van jullie verder. Wat doe je dan? 

Uiteindelijk zijn er twee opties: blijven of weggaan. Blijven, met de kans dat een van jullie tweeën zich bedenkt – maar ook met de kans dat dat niet gebeurt, en dat een van de twee zijn of haar droom dus ziet vervliegen. Of weggaan, met alle pijn waar je dan onvermijdelijk doorheen moet – maar in het besef dat die droom nog kan uitkomen.


Verrassend genoeg komt een liefdevol advies voor deze ingewikkelde kwestie van een man (verrassend, omdat de haast en het dilemma voor vrouwen groter zijn – vanwege die klok, dus). Datingcoach Matthew Hussey nam een filmpje op, waarin hij vooral mannen toespreekt. Het duurt maar tweeënhalve minuut, maar het maakt in al z’n eenvoud toch indruk.

De moraal van zijn verhaal: mannen, neem je verantwoordelijkheid. Je kunt het allemaal luchtig houden, doen alsof er niks aan de hand is, maar ‘wij kunnen paintball spelen, vrouwen spelen met echte munitie.’ Ben je samen met een vrouw die in de dertig is en graag kinderen wil, en wil jij ze echt (nog) niet: zet er dan een punt achter. Ontzeg haar niet de kans om haar kinderwens in vervulling te laten gaan.  ‘Hou je echt van haar, laat haar dan gaan.’

Tegen vrouwen zegt hij: weet jij dat je graag kinderen wil, en wil je vriend ze voorlopig niet, wees dan dapper, en ga.

Meer lezen over kinderwens-dilemma’s

  • Yvonne Prins schreef het boek ‘En, waar blijven de kinderen?’, een ‘survivalgids voor als je een kind wilt, maar (nog) niet hebt.’
  • Lieve Dot geeft advies aan ‘Twijfelaartje’, die niet weet of ze kinderen wil.
  • Zo kan het ook: yogi Ellen en haar vriend probeerden jarenlang in verwachting te raken, maar het lukte niet. Yoga hielp haar om te gaan met haar onvervulde kinderwens.

Door anderen gelezen