5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen

5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen 5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen 5 tips om goed te slapen ondanks tropische temperaturen

Hoe fijn 25 graden ook is tijdens een dagje strand of een picknick in het park, zo vervelend is diezelfde broeierigheid als je wilt slapen. Het duurt vaak nog geen vijf minuten of we zijn al in een hevige strijd verwikkelt met ons dekbed: deken over je heen, deken weg, been onder de lakens, been buiten de lakens – oké, dan toch maar even een glas water…

Ben jij inmiddels wel toe aan goede nachtrust? Met dit hitteplan slaap je vannacht een stuk lekkerder.

Tip 1: heet het kleinste briesje welkom

Het lijkt misschien een slecht idee, maar ook tijdens een hete zomeravond is het belangrijk om je ramen open te gooien. Zelfs het zachtste briesje brengt al wat beweging in de lucht en zorgt voor minder benauwdheid. De timing is ook belangrijk: doe de ramen open wanneer het in de schaduw valt of begin met luchten als het kwik net iets daalt.

Daarnaast kan het helpen om je gordijnen overdag gesloten te houden, zodat het minder broeierig is.

Tip 2: hack je ventilator

We denken vaak dat de ventilator enkel warme lucht rond circuleert, maar de juiste positie kan een hoop schelen. Wanneer je ‘m voor een open deur of raam plaatst, wordt er koelere lucht naar binnen geblazen, zodat je slaapkamer een stuk sneller afkoelt.

Tip 3: liefde voor linnen

Tijdens de hitte heb je weinig te zoeken onder de dekens, maar toch vinden we het minder prettig slapen zonder dat geborgen gevoel (je weet immers maar nooit wanneer die monsters onder je bed aan je tenen trekken).

Het juiste dekbed en beddengoed kan je nacht een stuk aangenamer maken. Blijft het boven de twintig graden? Dan is het fijner om alleen onder je lakens te liggen. Een linnen exemplaar is het prettigst. Linnen wordt met minder draden en een lagere dichtheid geproduceerd dan katoen en laat daardoor veel meer lucht door. Hiernaast absorbeert linnen een vijfde van zijn gewicht in water – en dat betekent droge lakens (zelfs als jullie als twee ottertjes in bed liggen).

Tip 4: verkoeling op z’n spartaans

Het klinkt misschien wat rigoureus, maar het is heerlijk om je kussensloop of een washandje even in de vriezer te leggen. Een koude stof zorgt lang genoeg voor verkoeling om fijn in slaap te vallen.

Heb je ontzettend warme voeten in bed? Neem dan een koel (maar niet ijskoud) voetenbad voor het slapengaan. Je voeten zijn namelijk een soort warmteregelaars, en wanneer zij hun warmte niet kwijt kunnen dan komen de welbekende opvliegers je nachtrust verstoren.

Tip 5: drink verstandig

Laat de koffie en alcohol even staan, zodat je sneller wegdroomt. En hoe aanlokkelijk het ook is: laat je niet verleiden door ijskoude drankjes uit de koelkast voor het slapengaan. Deze verlagen namelijk je interne lichaamstemperatuur, waarop je lijf zich weer als een speer wil opwarmen. Een kopje thee heeft het tegenovergestelde effect en als je voor een slaapmelange kiest kan er weinig fout gaan.

Over auteur
Volgend artikel
Smeren maar: deze zonnebrandcrèmes zijn puur natuur (en geven de juiste bescherming)
Smeren maar: deze zonnebrandcrèmes zijn puur natuur (en geven de juiste bescherming)