Lichttherapie bij winterdepressie

Lichttherapie bij winterdepressie Lichttherapie bij winterdepressie Lichttherapie bij winterdepressie

Lichttherapie biedt uitkomst bij somberheid, met name in de winter. Het wordt zelfs ingezet als therapie bij mensen met een serieuze winterdepressie. Benieuwd hoe lichttherapie in zijn werk gaat? Wij leggen het je uit!

De biologische klok verzetten

Bij lichttherapie krijgen mensen ’s ochtends vroeg licht te zien van een speciale lamp. Het licht van deze lamp valt op het netvlies en heeft een positief effect op de biologische klok, die bij iemand met een winterdepressie behoorlijk ontregeld kan zijn. Volgens Ybe Meesters, klinisch psycholoog en werkzaam op de polikliniek Winterdepressies van het UMCG, leidt deze ontregelde klok tot de meeste klachten.

De biologische klok van mensen met een winterdepressie loopt te langzaam, waardoor er geen normaal slaap-waakritme meer is. Door lichttherapie wordt er druk uitgeoefend op die biologische klok en gaat hij weer op het juiste tempo lopen. De biologische klok wordt als het ware weer verzet en het natuurlijke dag- en nachtritme van het lichaam wordt hersteld.

De blootstelling aan licht zorgt ervoor dat het melatonine-gehalte in het bloed daalt, waardoor de behoefte aan slaap een stuk minder wordt. Volgens Meesters hebben 70% van de mensen met een winterdepressie baad bij lichttherapie. Vijf dagen lang iedere ochtend een half uurtje voor de lamp zou voor de meeste mensen voldoende zijn.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Zelf daglicht creëren

Niet alleen voor mensen die lijden aan een winterdepressie kan lichttherapie helpen; ook tegen de (aanzienlijk minder ernstige) klachten van een jetlag en tegen algemene vermoeidheid in de ochtend biedt de therapievorm uitkomst. Door op het juiste moment van de dag gebruik te maken van een daglichtlamp – rond acht uur ’s ochtends – zouden vermoeidheidsklachten kunnen verdwijnen.

Voor gezonde mensen met onschuldige klachten kan het geen kwaad om zelf een daglichtlamp aan te schaffen en te ontdekken wat de minuten voor de lamp teweegbrengen. Bij serieuze, ernstige klachten is het volgens Meesters echter verstandig om eerst een deskundige te raadplegen. Bij sommige aandoeningen, medicijnen of omstandigheden kan lichttherapie namelijk verkeerd uitpakken. PsyQ en het UMCG zijn voorbeelden van instanties waar je voor advies van deskundigen terecht kunt.


Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over de winter?

Zo houd je in de winter je humeur op peil.

Volgend artikel
Dit is waarom je ook je huid slaapklaar moet maken
Dit is waarom je ook je huid slaapklaar moet maken