Lief zijn voor je winterlijf

Lief zijn voor je winterlijf Lief zijn voor je winterlijf Lief zijn voor je winterlijf

Is je haar een pluizige bos, zijn je voeten veranderd in ijsklompjes en voelen je lippen aan als schuurpapier? De winter stelt je lijf soms behoorlijk op de proef. Maar geen nood: met deze tips trotseer je wind en kou met gemak.

Houd het vet

Je gezicht, lijf, voeten, handen en lippen: de combinatie van guur winterweer en de verwarming hoog zorgt geheid voor een droge huid. Het is dus zaak je vel ’s winters wat vetter te houden dan de rest van het jaar. Gebruik een wat stevigere, vollere crème en smeer ook voor je naar bed gaat. Douche niet te heet – en als je echt niet zonder je warme douche kunt, bouw de temperatuur dan op. Met een wekelijkse scrubbeurt verwijder je dode huidcellen, zodat je huid weer zacht wordt (en je krijgt het er ook nog eens lekker warm van).

Wees ook niet zuinig bij het insmeren van je handen en voeten, en begin op tijd: voordat je kloofjes krijgt. Smeer je voor het slapen gaan, trek dan katoenen handschoentjes of sokken aan, dan kan de crème goed intrekken. Neem af en toe een wisselbad: wissel koud en warm af, eindig met koud. Zo help je je bloedcirculatie, die ’s winters minder functioneert, op gang.

Zorg voor vocht

Je kent vast het knetterende geluid dat je haar in de winter kan maken als je het borstelt, of zelfs maar even aanraakt. Hoe droger je haar, hoe statischer, dus de truc is om de droogte te beperken. Was je haar niet te vaak en niet te heet. Gebruik een goede vochtinbrengende shampoo en laat het liefst aan de lucht drogen, want ook de föhn droogt het uit. Maak af en toe een vochtinbrengend maskertje, bijvoorbeeld van rijpe banaan en avocado (prak de vruchten, voeg wat olijfolie en honing toe en pureer).

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10


Houd jezelf warm

Nogal wiedes, zul je denken. Maar er zijn wat slimme trucs die ervoor zorgen dat je het niet koud krijgt. Kleed je in lagen, dan blijf je het beste warm. Draag wol, want dat houdt je warmte goed vast. Trek ’s avonds wat meer aan, want dat is vaak juist het moment dat je het koud begint te krijgen. Ook lekker: een kruik in bed. Leg ‘m al onder de wol een halfuurtje voor je gaat slapen.

Besteed aandacht aan je lijf

Goed voor je lichaam zorgen kan op allerlei manieren. Het gaat verder dan crèmes smeren. Zorg dat je regelmatig buiten komt, want zonlicht doet je goed – en je krijgt het ook binnen wanneer de zon helemaal niet lijkt te schijnen. Let op een goed dagritme, dan voel je je fitter. Eet voedsel dat je een krachtig gevoel geeft, geniet van seks, en trakteer jezelf eens op een dagje sauna of een massage.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over de winter?

Zo houd je in de winter je humeur op peil.

Volgend artikel
Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee
Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee