Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is

Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is Vind je je lijf niet mooi? Waarom dat ook oké is

Of je nu dik, dun, lang of kort bent, je bent mooi, dus hou van je lichaam!  Dat is in een notendop de kern van body positivity. Een mooie gedachte, maar niet per se een makkie. Soms lukt dat ‘houden van’ gewoon niet (en daar baal je dan weer van). Gelukkig kun je ook goed in je vel zitten als je niet dol bent op je buik, of je knieën te rimpelig vindt. Body neutrality, heet dat.

De laatste jaren zijn steeds meer mensen het begrip body positivity gaan promoten. Bloggers, schrijvers en influencers hebben het erover hoe belangrijk het is dat we van ons lichaam houden zoals het is en dat niemand hoeft te voldoen aan een beperkend schoonheidsideaal. Als gevolg daarvan zien we op social media een steeds grotere diversiteit aan lichaamsvormen. Prachtig! Daar valt niets op af te dingen, zou je zeggen.

Niet bij toverslag

Maar body positivity heeft een nadeel. Ten eerste is het niet eenvoudig: hoe waardevol de achterliggende gedachte ook is (we mogen er allemaal wezen!), van je lichaam houden is iets wat niet altijd vanzelf gaat. Als je je lange tijd geschaamd hebt voor je lichaam, knik je misschien instemmend bij het lezen van een Instagrampost over ‘houden van je lichaam’ of bij het zien van een groep vrouwen in alle vormen, kleuren en maten. Maar je beeld van je eigen lichaam verandert niet ineens bij toverslag. Terwijl het soms lijkt alsof je je lichaam mooi móet vinden.

Acceptatie

Daarom zijn er ook mensen die niet zozeer pleiten voor body positivity, maar voor body neutrality. Volgens hen gaat het er niet om dat je positief bent over je lijf, laat staan dat je het mooi vindt: als je het maar accepteert zoals het is. De nadruk ligt niet op hoe je lichaam eruitziet, maar wat het je brengt. Wat het allemaal kán. Of zoals de Amerikaanse blogger Betty Wright zegt: ‘Ik hoef geen hekel aan mijn lichaam te hebben, ik hoef er niet van te houden, als ik het maar accepteer als mijn lichaam.’

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Wat je lijf kán

Natuurlijk is het fijn om het mooie te zien in jouw lijf, om putjes, bobbels, littekens en striae te omarmen. Maar wanneer het je frustreert dat dat je (nog) niet lukt, kan het rust geven om te beseffen: hé, ik hoef het niet móói te vinden, maar dit is mijn lijf. Het brengt me van A naar B, ik kan ermee dansen, knuffels geven, van eten genieten, me oprollen onder de dekens. En dat is allemaal net even iets belangrijker.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over zelfliefde?

6 selfcare ideeën bij hoogsensitiviteit.

Volgend artikel
3 boeken om te lezen als je worstelt met je lichaamsbeeld
3 boeken om te lezen als je worstelt met je lichaamsbeeld