Adem in, adem uit met deze natuurlijke luchtverfrissers

Door
Adem in, adem uit met deze natuurlijke luchtverfrissers Adem in, adem uit met deze natuurlijke luchtverfrissers Adem in, adem uit met deze natuurlijke luchtverfrissers

Dat bomen en planten zuurstof aanmaken weten we, maar wist je ook dat kamerplanten er binnenshuis nog een schepje bovenop doen? Zij zuiveren de lucht die je inademt en bevochtigen deze op een natuurlijke manier.

Happinez verzamelde vier groene vrienden met het grootst zuiverende vermogen. Voor op je vensterbank, als knappe binnenkomer, naast je bed of hangend aan het plafond. Maar we beginnen met een prettige ademhalingsoefening, om voor het slapengaan of bij het ontwaken te herhalen met deze natuurlijke luchtverfrissers aan je zijde.

Ademhalingsoefening

Ga plat op je rug liggen. Strek je benen, houd ze iets gespreid en laat je voeten naar buiten vallen. Je armen liggen naast je lichaam met de handpalmen omhoog. Doe je ogen dicht. Concentreer je op je ademhaling en adem door je neus. Leg je handen op de plek die omhoog komt bij de inademing. Als dat de borst is, probeer je adem dan naar je buik te leiden. Leg na een tijdje je handen op je buik en ‘stuur’ je adem naar je handen. Al snel zul je de ontspanning voelen.

Pannenkoekplant

Haal a touch of seventies in huis met deze gezellig ogende pannenkoekplant. Glanzende, leerachtige, dikke, donkergroene pannenkoeken balanceren op lange, dunne, rode stengels. Stengels die, als de plant ouder wordt, gaan kronkelen. Een grappig weetje is dat, anders dan zijn gladde ronde blaadjes doen vermoeden, hij afkomstig is uit de brandnetelfamilie. En waar je bij pannenkoeken denkt aan gebakken lucht (letterlijk), is de pannenkoekplant juist een super goede luchtzuiveraar. Ook is men ervan overtuigd dat wanneer je een geldmuntje in de aarde van de pannenkoekplant steekt, de plant welvaart zal aantrekken.

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Graslelie

Uit onderzoek is gebleken dat de sprieterige graslelie 95% van benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht haalt. Evenals chemische stoffen in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt. Een echte power plant dus! Eentje die je, vanwege zijn luchtzuiverende kracht, veel terugziet in kantoren en openbare ruimtes. Ook omdat ie maar weinig water nodig heeft, zo’n twee scheutjes per week.

Vrouwentong

De vrouwentong is er in verschillende soorten en maten, maar altijd te herkennen aan haar grijsgroene kleur stekels met strepen, vlekken en gele randen. En hoewel ze zich niet lijkt te verroeren, is ze achter de schermen hard aan het werk om allerlei giftige stofjes om te zetten in zuurstof. De plant verdraagt veel zonlicht en droogte. Een plekje naast de verwarming deze winter is dus no problemo! Ook kleurt ze mee met het daglicht. Hoe dichter je haar bij het raam zet, des te lichter ze wordt.

Varen

Er wordt beweert dat als je regelmatig last hebt van hoofdpijn of een droge huid, je niet naar de apotheek maar gaan, maar naar het tuincentrum voor een varen. Deze kamerplant, die zich in klein formaat ook graag laat ophangen in een mandje aan het plafond, filtert namelijk toxische stoffen zoals formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht en elimineert bovendien ongewenste schimmelsoorten. En omdat er wel veertig duizend verschillende varens bestaan, kun je het beste kiezen voor een zogeheten Nephrolepis, Phlebodium of Asplenium. De meest zuiverende jongens from the bunch.

Over auteur
Volgend artikel
Last van een najaarsdip? Zo geef je je lymfesysteem een boost
Last van een najaarsdip? Zo geef je je lymfesysteem een boost