Een pleidooi voor meer soloseks (want dat geeft deze fijne voordelen)

Een pleidooi voor meer soloseks (want dat geeft deze fijne voordelen) Een pleidooi voor meer soloseks (want dat geeft deze fijne voordelen) Een pleidooi voor meer soloseks (want dat geeft deze fijne voordelen)

Eigenlijk hebben we het er liever niet over… en als we het wél doen, dan vaak alleen met onze beste vriendinnen – onder invloed van wijn. Of gin-tonics. Want hoewel kletsen over seks met een ánder inmiddels bekend terrein is (thank you, Carrie Bradshaw), blijft seks met jezelf toch een beetje een taboe-onderwerp. En dat is jammer, want of je nu single bent of een relatie hebt: soloseks kan je heel veel moois brengen.

Soloseks: 6 redenen om vanavond nog met jezelf onder de dekens te kruipen

Reden 1: het is de ultieme ontspanning

Seks met jezelf is zeker niet altijd fijner of beter dan met een partner, maar het is wel meer ontspannen. Je hebt geen vieze luchtjes waar je bang voor bent, angst voor ongewenste lichaamssappen of andere onzekerheden die met het ’tegen elkaar aan wrijven van twee vreemde lichamen’ gepaard gaan. Als je alleen bent, hoef je met niemand rekening te houden en is het veel eenvoudiger om jezelf helemaal te verliezen in het moment en op te gaan in het extatische gevoel dat gepaard gaat met het stimuleren van je edele delen. Plus: in je eentje kan je vaak veel sneller tot een hoogtepunt komen, om diezelfde reden. Die snelle ontlading kan heel handig en bevrijdend zijn op momenten dat je het nodig hebt.

Reden 2: je ontdekt wat je fijn vindt

Of je nu een erotisch boek leest of het bed induikt met een ander, je steekt van elk avontuur weer iets anders op. Maar een ander beïnvloedt je altijd, en zorgt ervoor dat je minder aandacht hebt voor wat jij voelt. Welke spieren trekken samen als je jezelf zo streelt, en hoe voelt het als je juist sneller of langzamer beweegt, of als je je hoogtepunt steeds langer uitstelt? Soloseks leert je deze dingen en geeft je alle vrijheid om je eigen lijf te ontdekken – in je eigen tempo. Heb je bijvoorbeeld al eens tantrisch ademhalen geprobeerd tijdens een vrijpartij met jezelf? Daar heb je namelijk niemand voor nodig (al is deze training een heel fijn hulpmiddel).

Reden 3: je komt in contact met je seksuele energie

Wil je beter in contact komen met je lichaam? Weet dan dat alles wat je nodig hebt, er al is. Volgens Regena Thomashauer, schrijfster van het boek ‘Pussy – A Reclamation’, begint het met je eigen sensualiteit ‘aanzetten’. Dat kan door je vagina aan te raken en te masseren, maar ook door vaker aan je lijf te denken. Hoe voelt het als je opgewonden raakt? Welke sensatie gaat er dan door je heen? En wat zijn jouw fetishes? Hoe vaker je hierover nadenkt, hoe beter je jezelf en je eigen seksualiteit leert kennen. Zie het als een avontuur, of een speurtocht waarin je telkens nieuwe aanwijzingen kunt vinden die je verder helpen op je seksuele ontdekkingstocht.

Reden 4: je slaapt beter (en bent minder gestresst)

Tijdens een orgasme komt er een cocktail van stofjes vrij, zoals oxytocine, vasopressine en het feel good-hormoon dopamine. Nu deze gelukshormonen door je lijf gieren, voel je je minder gestresst en voel je je opeens veel meer verbonden met je lichaam, wordt je geest kalmer en lukt het je veel beter om na je orgasme in een diepe slaap te dommelen. En dat allemaal zonder lepeltje-lepeltje te liggen en halverwege de nacht wakker te worden omdat een zeker persoon de deken helemaal om zich heen heeft gewikkeld.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Reden 5: seks met jezelf is een beetje zoals sporten (maar dan beter)

Soloseks is een fantastische cardio-oefening, zeker als je langzaam opbouwt naar een orgasme. Zie het een beetje als sporten 2.0: het is goed voor je bloeddruk, hart en brein – en volgens onderzoek draagt het ook bij aan een gezonde flora in je vagina.

Reden 6: je wordt zelfverzekerder

Masturberen is een vorm van houden van je lichaam en daar merk je al snel de voordelen van. Je raakt je lichaam liefdevol aan en kijkt er met een zachte, warme blik naar. Je maakt er je vrouwelijkheid mee wakker en dat laat je meer in je kracht staan als vrouw. Hoe meer je je bewust wordt van het seksuele vuur dat in jezelf zit, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. En dat straal je ook uit!

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Over auteur

Meer lezen over seks?

Met deze 7 tips ervaar je de kracht van seks.

Volgend artikel
Wat is een yoni ei en hoe gebruik je het? (+ handige handleiding!)
Wat is een yoni ei en hoe gebruik je het? (+ handige handleiding!)