Ontwijnen? Vijf tips om minder te drinken in de zomer

Ontwijnen? Vijf tips om minder te drinken in de zomer Ontwijnen? Vijf tips om minder te drinken in de zomer Ontwijnen? Vijf tips om minder te drinken in de zomer

Op het terras, in het park, tijdens een stranddag; in de zomer lonkt de alcohol overal, met een katerig gevoel als gevolg. Minder drinken? Zo weersta je de verleiding.

Een vrijdagmiddagborrel met collega’s. Een koude fles wit tijdens een picknick in een zonovergoten park. Een lekker biertje tijdens de barbecue. En dan is er nog die vakantie in in Zuid-Frankrijk, waar de flessen wijn niet aan te slepen zijn. In de zomer lonkt de alcohol overal. Het advies van de Gezondheidsraad (‘drink het liefst geen alcohol of in elk geval niet meer dan één glas per dag’) vergeten we even, tot we in september met een katerig gevoel de herfst weer ingaan. Al die drank? Was dat nou echt nodig?

Bewust(er) drinken

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de negatieve gevolgen van alcoholgebruik. Die zijn er namelijk volop. Alcohol is niet alleen een geniepige dikmaker, het vergroot ook het risico op kanker en leverschade, beïnvloedt je gemoedstoestand en zorgt ervoor dat je je over het algemeen minder fit en fris voelt. Mensen zijn zich de afgelopen jaren dus steeds meer bewust van wat drank met het lichaam doet en proberen hun vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Bijvoorbeeld door een maand geen alcohol te drinken, of het alcoholgebruik in zijn algemeenheid te minderen. Daarom: vijf tips om deze zomer minder te drinken.

Maak het alternatief net zo feestelijk en gezellig

De tijd dat we op het terras enkel keus hadden uit cola, Fanta of jus d’orange als alternatief voor alcohol ligt gelukkig ver achter ons. Niet alleen zijn alcoholvrije bieren overal beschikbaar, ook alcoholvrije wijn is aan een opmars bezig. Liever iets anders? Vrijwel elke kroeg of restaurant heeft tegenwoordig soft drinks als ginger ale of rosemary tonic op het menu staan. Toch net wat gezelliger dan weer een colaatje.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Verschuif de 5 in de klok

De borrel begint van oudsher om vijf uur ‘s middags, maar in de zomer wil die tijdsgrens nog weleens naar voren verschuiven. Wil je minderen met de alcohol? Herstel de ‘5 in de klok’ dan in ere (en dan bedoelen we dus niet 15:00 uur). Geen drank bij de lunch of tijdens een dagje strand dus.

Pak vastgeroeste gewoontes aan (en drink nooit alleen)

Ben je gewend altijd een glas tijdens het koken te drinken, of vlak voor het slapengaan? Probeer die gewoontes af te leren, al helemaal als je dat in je eentje doet. Maak van alcohol echt een gezelligheidsding, door simpelweg nooit in je eentje te drinken.

Dorst? Eerst lessen, dan alcohol

Na een lange werkdag ben je eindelijk op het terras aangekomen. De fietstocht heeft je dorstig gemaakt, wat bestel je dan? Nou, geen wijn of bier dus. Zorg dat je eerst je dorst lest voordat je een alcoholisch drankje bestelt. Dat zorgt ervoor dat je echt van je drankje kunt genieten, en ‘m niet achteloos naar binnen giet, puur omdat je dorst hebt.

Zeg vaker nee

Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen, want reacties als ‘ach, eentje kan toch wel’ of ‘doe eens gezellig’ zijn nooit ver weg. Maar wie voet bij stuk houdt, zal merken dat mensen er snel genoeg gewend aan raken. Niemand vindt jou saai als je een borrel afslaat, en die terrasmiddag is ook zonder alcohol gewoon gezellig. Zo niet, dan kun je misschien beter wat aan het gezelschap, dan aan het alcoholgebruik doen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over minderen met alcohol?

Ecstatic dance zorgt voor een natuurlijke high (zonder een druppel alcohol).

Volgend artikel
11 tips voor een perfecte zomerdag
11 tips voor een perfecte zomerdag