Wanneer begint de zomer?

Wanneer begint de zomer? Wanneer begint de zomer? Wanneer begint de zomer?

De zomer wordt gezien als het tweede van de vier seizoenen. Hoewel is afgesproken dat de seizoenen ieder jaar rond dezelfde tijd beginnen, kan de daadwerkelijke startdatum nog wel eens verschillen. We zetten op een rijtje wat je moet weten over dit seizoen, van wanneer de zomer begint tot waar het begin van dit seizoen eigenlijk op is gebaseerd. 

Wanneer begint de zomer?

De zomer begint bijna ieder jaar op 21 juni. Dit jaar is dat echter niet het geval. De zomer begint in 2024 op donderdag 20 juni. Het einde van de zomer breekt aan op zondag 22 september 2024. Dat is de datum waarop de herfst begint.

Astronomische zomer

Hoewel de zomer meestal op 21 juni begint, verschilt deze datum heel af en toe. Dat komt omdat het exacte begin van de zomer niet door onze kalender wordt bepaald, maar door de positie van de zon. Zodra de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring (een denkbeeldige lijn, net als bijvoorbeeld de evenaar) staat, begint de zomer. Dat gebeurt op de langste dag van het jaar. We worden dan overspoeld met meer uren daglicht dan op elke andere dag in het jaar. Dit wordt ook wel de zomerzonnewende genoemd.

Meteorologische zomer of klimatologische zomer

Er is ook een meteorologische zomer. Deze begint standaard op 1 juni en duurt tot 31 augustus. Dit wordt ook wel de klimatologische zomer genoemd. Deze data wijken af van de astronomische zomer, omdat de seizoenen zo beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit is echter vooral voor meteorologen belangrijk.

De spirituele betekenis van de zomer

De start van de zomer, ook wel de zomerzonnewende genoemd, is op de dag dat we mogen genieten van de meeste zonuren in het hele jaar. Vanaf de langste dag van het jaar neemt de zon immers langzaam weer af in zonuren. Dat heeft ook effect op ons. We voelen meer de behoefte om naar binnen te keren, om te voelen waarvan we nu écht gelukkig worden. Dit gaat hand in hand met het astrologische Kreeft-seizoen, dat tegelijk met de zomer start. Zodra de zon het sterrenbeeld Kreeft binnenkomt, wordt de zomer-energie ontketent. Dan ligt de focus op vrouwelijke energie en emoties. Daarnaast kun je een grotere behoefte aan geborgenheid voelen. Je hebt zin om je tijd door te brengen met je dierbaren, op plekken waar je je thuis voelt.

Dat betekent echter niet dat de zomer alleen draait om ontspanning en plezier. Het begin van de zomer is het uitgelezen moment om de plannen die je tijdens de lente hebt bedacht te onderzoeken en te ontwikkelen. Zijn je ideeën uitvoerbaar? Nu is het moment om kansen te grijpen, maar stop wel alleen energie in de plannen die je voeden. Kreeft is een kardinaal teken en versterkt je drang om dingen te doen en actie te ondernemen. Maar omdat dit teken ook in verbinding staat met de maan en emoties, heeft dit alleen uitwerking op acties waar je met hart en ziel achter staat.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
6 tips om veilig van de zon te genieten
6 tips om veilig van de zon te genieten