Hittegolf en thuiswerken: 10 verkoelende tips

Hittegolf en thuiswerken: 10 verkoelende tips Hittegolf en thuiswerken: 10 verkoelende tips Hittegolf en thuiswerken: 10 verkoelende tips

Werk je thuis en mis je de airconditioning van kantoor? Met deze 10 tips houd jij het koel in deze hitte:

1. Doe de gordijnen dicht

Door de gordijnen overdag dicht te doen, voorkom je dat de zon je werkruimte opwarmt. Staat er een briesje? Zet dan wél je ramen open, voor ventilatie. ’s Avonds, wanneer het weer koeler wordt, kun je je gordijnen weer opendoen en het goed door laten luchten.

2. Ga aan een tafel zitten

Met een warme laptop op je knieën zitten, maakt de temperatuur niet veel beter. Leg je laptop in plaats daarvan op een tafel (of op een ander hard oppervlak).

3. Haal de stekkers uit het stopcontact

Zelfs je smartphone-oplader kan warmte genereren en de temperatuur doen stijgen. Haal dus de elektronica die je niet gebruikt (inclusief lampen) uit het stopcontact.

4. Drink (veel) water

Voor de hand liggend, maar wel heel belangrijk: drink genoeg water. Op normale dagen zou je zo’n 6-8 glazen moeten drinken, en op hete dagen is het aan te raden om nog meer te drinken. Als je dorst hebt, begin je al uit te drogen; neem dus regelmatig een slok water om dit te voorkomen. Zet een fles water naast je neer wanneer je werkt.

5. Eet vaker kleinere porties

Je lichaam moet meer stofwisselingswarmte opwekken wanneer je grote, zware maaltijden eet. Houd het tijdens deze warme dagen dus bij lichte maaltijden, zoals een salade, en eet weinig en vaak in plaats van één grote maaltijd.


6. Doe je sokken uit

Je lichaam gebruikt je voeten om je lichaamstemperatuur te reguleren en overtollige warmte kwijt te raken. Trek dus je schoenen en sokken uit om te voorkomen dat je oververhit raakt.

7. Verander je werktijden

Heb je de mogelijkheid, begin dan een paar uur eerder met werken, of werk in de avond, wanneer het koeler is buiten. Zo kun je overdag vaker een pauze nemen als het heel warm is.

8. Koop een ventilator

Een ventilator houdt je koel en gefocust tijdens het werken. Tip: vries een fles water in en zet deze tijdens het werken voor je ventilator. Dit zorgt voor een lekker fris briesje.

9. Verkoel je hartslagpunten

De snelste manier om af te koelen, is om iets kouds tegen je hartslagpunten aan te leggen. Een koude, natte handdoek tegen de achterkant van je nek verkoelt je hersenen, die je temperatuur reguleren. Een zak bevroren erwten op je pols of op de achterkant van je knieën doet ook wonderen.

10. Vermijd cafeïne

Je kopje koffie in de ochtend kan je lichaamstemperatuur verhogen, wat niet fijn is als je het al warm hebt. Neem in plaats daarvan nog een extra glaasje water.

Meer lezen over de zomer?

Wie ben ik, waar sta ik? Zelfreflectie tijdens een zomerse wandeling.

Volgend artikel
Als je niet van zomerhitte houdt
Als je niet van zomerhitte houdt