Terug naar overzicht

Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk

Vegetarisch eten is helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog; doordat je wordt uitgedaagd verder te denken dan de gebruikelijke gerechten en ingrediënten gaat er een complete culinaire wereld voor je open.

1. Denk vanuit de juiste basisingrediënten

De meeste mensen die zijn opgegroeid met vlees en vis, zien het als belangrijk bestanddeel van hun maaltijd. Soms beginnen we zelfs met het vlees en gaan we daar een gerecht omheen bedenken. Ook wanneer je vegetarisch eet, kun je op die manier een maaltijd samenstellen. Het enige verschil is dat de basisingrediënten anders zijn. Geen vlees of vis, maar groente, fruit, granen, peulvruchten en noten. Maak het leuk voor jezelf door elke keer iets nieuws te proberen. Varieer met bulgur, freekeh of farro of ga aan de slag met linzen, kikkererwten en bonen.

2. Begin klein

‘Nooit meer vlees eten’ of ‘vegetariër worden’ zijn wel heel grote doelen. De lat zo hoog leggen is een recept voor teleurstelling. Denk liever in kleine stapjes. Eet je nu elke dag vlees? Eet voortaan één of twee dagen vegetarisch. Of spreek met jezelf af dat je alleen in het weekend of juist doordeweeks geen vlees eet. Hou vooral je eigen tempo aan en laat je niet afleiden door wat anderen daarvan vinden. Van 5 tot 11 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees, een goede start voor een experiment?

3. Vind vervangers voor je favorieten

Hou je enorm van burgers of droom je van kipsaté? Dan kan het lastig zijn deze lievelingsgerechten te laten staan. Maak het een beetje leuk voor jezelf en ga op zoek naar alternatieven voor je favorieten die nét zo goed in de smaak vallen. Denk: zelfgemaakte burgers van zoete aardappel of biet. Of ga voor tempeh met een heerlijke homemade pindasaus. Het moet wel een beetje leuk blijven, niet?

4. Ga op culinaire wereldreis

In Azië en het Midden-Oosten zijn vegetarische gerechten al eeuwenlang onderdeel van de culinaire cultuur. Veel Indiase curry’s, Marokkaanse stoofpotten of Indonesische groentegerechten bevatten van zichzelf al geen vlees of vis. Waarschijnlijk wordt in die keukens om die reden ook veel meer geëxperimenteerd met (verse) kruiden en specerijen.

5. Wees je bewust van het verschil dat je maakt

Geen vlees eten is een kleine moeite met een hele grote impact. Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je maar liefst 7 maanden douchewater en 111 kilometer auto rijden. Weten wat voor positieve effecten jij met jouw eetpatroon teweeg kan brengen, zijn van waarde voor jezelf én de wereld. Dat maakt het toch nóg makkelijker om een vegetarisch dieet vol te houden.

Een week zonder vlees

Van 5-11 maart 2018 vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland – een initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Het doel van de campagne: Nederland bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Doe je ook mee met een week geen vlees? Je kunt je aanmelden op de website weekzondervlees.nl

Ook zullen we op Happinez.nl de hele week lekkere, vegetarische recepten delen, om het je gemakkelijk te maken. Succes!

Door anderen gelezen