Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk

Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk Deze vijf tips maken vegetarisch eten lekker, leuk én makkelijk

Vegetarisch eten is helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog; doordat je wordt uitgedaagd verder te denken dan de gebruikelijke gerechten en ingrediënten gaat er een complete culinaire wereld voor je open.

1. Denk vanuit de juiste basisingrediënten

De meeste mensen die zijn opgegroeid met vlees en vis, zien het als belangrijk bestanddeel van hun maaltijd. Soms beginnen we zelfs met het vlees en gaan we daar een gerecht omheen bedenken. Ook wanneer je vegetarisch eet, kun je op die manier een maaltijd samenstellen. Het enige verschil is dat de basisingrediënten anders zijn. Geen vlees of vis, maar groente, fruit, granen, peulvruchten en noten. Maak het leuk voor jezelf door elke keer iets nieuws te proberen. Varieer met bulgur, freekeh of farro of ga aan de slag met linzen, kikkererwten en bonen.

2. Begin klein

‘Nooit meer vlees eten’ of ‘vegetariër worden’ zijn wel heel grote doelen. De lat zo hoog leggen is een recept voor teleurstelling. Denk liever in kleine stapjes. Eet je nu elke dag vlees? Eet voortaan één of twee dagen vegetarisch. Of spreek met jezelf af dat je alleen in het weekend of juist doordeweeks geen vlees eet. Hou vooral je eigen tempo aan en laat je niet afleiden door wat anderen daarvan vinden.

3. Vind vervangers voor je favorieten

Hou je enorm van burgers of droom je van kipsaté? Dan kan het lastig zijn deze lievelingsgerechten te laten staan. Maak het een beetje leuk voor jezelf en ga op zoek naar alternatieven voor je favorieten die nét zo goed in de smaak vallen. Denk: zelfgemaakte burgers van zoete aardappel of biet. Of ga voor tempeh met een heerlijke homemade pindasaus. Het moet wel een beetje leuk blijven, niet?

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper


4. Ga op culinaire wereldreis

In Azië en het Midden-Oosten zijn vegetarische gerechten al eeuwenlang onderdeel van de culinaire cultuur. Veel Indiase curry’s, Marokkaanse stoofpotten of Indonesische groentegerechten bevatten van zichzelf al geen vlees of vis. Waarschijnlijk wordt in die keukens om die reden ook veel meer geëxperimenteerd met (verse) kruiden en specerijen.

5. Wees je bewust van het verschil dat je maakt

Geen vlees eten is een kleine moeite met een hele grote impact. Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je maar liefst 7 maanden douchewater en 111 kilometer auto rijden. Weten wat voor positieve effecten jij met jouw eetpatroon teweeg kan brengen, zijn van waarde voor jezelf én de wereld. Dat maakt het toch nóg makkelijker om een vegetarisch dieet vol te houden.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over vegetarisch eten?

Vegetarisch eten met kinderen: zo doe je dat.

Volgend artikel
Recept voor vegetarische gadogado
Recept voor vegetarische gadogado