Vier krachtige eigenschappen van zonlicht

Vier krachtige eigenschappen van zonlicht Vier krachtige eigenschappen van zonlicht Vier krachtige eigenschappen van zonlicht

De winterblues, een herfstdip: het gebrek aan zonlicht tijdens de koudere maanden kan ervoor zorgen dat je je verre van fris, happy en energiek voelt. Dat merk je bijvoorbeeld aan je humeur, maar kan je ook lichamelijk parten spelen.

En dat is ook helemaal niet zo vreemd, als je weet dat daglicht een belangrijke rol speelt bij verschillende processen in je lichaam. Grijp elke kans die zich voordoet om wat zonnestralen mee te pakken, want dit is waarom je hoofd én lijf een dagelijkse dosis daglicht hard nodig hebben:

1. Het geeft je immuunsysteem een boost en voorkomt ziekten

Uit een onderzoek van Georgetown University, bleek dat het blootstellen van je huid aan zonnestralen ervoor zorgt dat je T-cellen sneller gaan bewegen. Dit zijn belangrijke afweercellen, die je immuunsysteem versterken. Daar komt nog eens bij dat je lichaam door de blootstelling aan zon vitamine D produceert. Vitamine D is belangrijk voor onder andere je botten en om infecties tegen te gaan, maar zou mogelijk ook een rol spelen in het voorkomen van verschillende soorten kanker.

2. Het zorgt voor een goed humeur

Voel je je regelmatig echt down in het najaar? Je bent niet de enige. Een behoorlijk aantal Nederlanders, onder wie vooral veel vrouwen, hebben elk jaar last van een seizoensgebonden depressie. En dan is er ook nog een flinke groep die iets minder heftige klachten heeft van een winterdip. Voldoende daglicht is belangrijk om je om je goed te voelen, en in het najaar is het nu eenmaal moeilijker om er voldoende van te krijgen. Het zonlicht is zwakker en het aantal lichturen per dag neemt af.

3. Je krijgt er energie van

Zonlicht geeft niet alleen je humeur een boost; het kan je energieniveau ook een flinke oppepper geven. Als je ogen ’s ochtends vroeg bijvoorbeeld lichtprikkels opvangen, is dat een teken voor je brein om wakker te worden en cortisol aan te maken. Je cortisolniveau is belangrijk voor je metabolisme en om de hele dag door energiek te zijn.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

4. Je leeft er langer door

Voldoende daglicht levert niet alleen op korte termijn voordelen op: uit een Zweeds onderzoek blijkt dat het zelfs je levensduur kan verlengen. Onderzoekers concludeerden dat onder de vrouwen die gedurende 20 jaar het minste daglicht kregen, het sterftecijfer maar liefst twee keer hoger was dan onder vrouwen die het meeste blootgesteld werden aan zonnestralen.

Meepakken, die zonnestralen

Regelmatig wat extra zonlicht krijgen, hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maak bijvoorbeeld elke dag wandeling in de lunchpauze. Of start je dag met een korte wandeling, want in de ochtenduren is het daglicht het sterkst. Het hoeft niet eens een zonnige dag te zijn: ook als het bewolkt is, heeft buiten zijn een positief effect op je gezondheid. Slechts 15 minuutjes zonlicht per dag kunnen al wonderen doen.

Blijf je langer buiten en schijnt de zon fel, dan is het verstandig om je huid na een kwartiertje in te smeren met een goede zonnebescherming. Lukt het je echt niet om een paar keer per dag een wat daglicht mee te pakken? Dan kun je proberen om de natuur een handje helpen met daglichttherapie.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over het najaar doorkomen?

Hoe overleef ik de winter? Zo tover je je huis om in een wellness-oord.

Volgend artikel
Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap?
Hoe ontwaak je uit een herfstige slaap?