De 10 leukste dagjes uit voor Moederdag

De 10 leukste dagjes uit voor Moederdag De 10 leukste dagjes uit voor Moederdag De 10 leukste dagjes uit voor Moederdag

Moeders moeten we eigenlijk het hele jaar door in het zonnetje zetten, maar in ieder geval op die ene dag in mei. Je kunt haar natuurlijk een mooi boek, lekker geurtje of zelfgemaakte tekening geven, maar je kunt de dag ook aangrijpen om eens écht iets leuks met haar te gaan doen.

Met de tent eropuit

Waarom niet? Het is lente. Lekker back to basic of wat luxueuzer – niks mis met ‘glamping’ – op een mooie plek in het bos, of juist vlakbij zee. Overdag eindeloos wandelen of fietsen, ’s avonds lekker uitgebreid eten en nog even van een glas wijn genieten bij het kampvuur. Op zulke moeder-dochter-quality-time kun je weer een hele tijd teren.

Een mooie stad bezoeken

Extra leuk als je moeder niet (meer) zo vaak op vakantie gaat: samen een mooie stad bezoeken. Is ze al wat ouder, of houdt ze gewoon niet zo van drukte, kies dan niet Rome of Parijs, maar juist voor de wat gemoedelijkere stadjes. Hoeft helemaal niet ver weg: naar Gent kun je bijvoorbeeld prima met de trein, en je bent er in een paar uurtjes.

Het Happinez Festival (2019)

Laat het Happinez Festival nu ook precies in het moederdagweekend vallen. Samen inspirerende lezingen bezoeken en erover napraten, jullie handen laten lezen, een yogales proberen of een workshop illustreren volgen. En gaan jullie op de zaterdag, dan kunnen jullie ’s avonds lekker dansen op het feest. Dit jaar is het Festival voor het eerst bij Taets in Zaandam (goed bereikbaar vanaf Amsterdam centraal). Het programma vind je hier.

Je kennis van koken / bloemschikken / wijn bijspijkeren

Of wat jullie dan ook maar leuk vinden: een dagje samen op cursus schept een band en is hartstikke leuk. Vooral als het iets is waar je in het dagelijks leven niet zo snel aan toekomt. Je ontdekt onvermoede talenten bij elkaar.

Romantisch diner voor twee

Is mams een foodie, dan maak je haar nergens blijer mee dan met een uitgebreid diner. Je kunt natuurlijk samen op een chique plek gaan eten (een bijzondere ervaring als je dat nog nooit gedaan hebt – mooi aangekleed en al), maar je kunt haar ook bij je thuis verrassen met een uitgebreid menu. Met haar lievelingsgerechtjes, of juist met exquise delicatesses.

Rommelmarkten afstruinen

Spaart je moeder tinnen kandelaars, schilderijen van huilende zigeunerkindjes of boerenbontservies, dan kun je de (zater)dag mooi gebruiken om op zoek te gaan naar nieuwe pronkstukken voor de verzameling. Ook leuk als je niets specifieks zoekt, want je duikt altijd wel íets bijzonders op.

Pak samen de tuin aan

Als het mooi weer is, kun je de dag perfect gebruiken om samen de tuin aan te pakken. Moeders’ geliefde bloemperkjes onderhouden, nieuwe plantjes poten, de vijver schoonmaken… altijd fijn als ze daar een extra paar handen bij heeft, en het geeft zo’n lekker voorjaarsgevoel. Neem een mooie plant met pot mee als verrassing.

Lekker naar de sauna

Echt een fijne verrassing: haal haar op en voer haar mee naar het wellnesscentrum. Boek er een fijne massage bij, zorg voor leesvoer en voldoende handdoeken – meer hebben jullie niet nodig. Je sluit de dag af met een lekker maaltje en gaat samen weer rozig naar huis.

Bak een taart

Zorg voor een goed, feestelijk recept en bak samen een prachtige, drielaagse moederdagtaart met je moeders naam erop (of een loeigroot hart met ‘mama’ erin, net waar je van houdt). Mits je moeder van bakken houdt, natuurlijk – is ze meer het type ‘al die rotzooi in mijn keuken…’ neem de taart dan voor haar mee.

Eindelijk naar die gave expositie

Je kent dat wel, je wilt al tijden naar die ene expositie, maar het komt er maar niet van. Wees niet te laat en gebruik Moederdag voor een middag in het museum. Erwin Olaf in het Haagse Gemeentemuseum en Fotomuseum, bijvoorbeeld. Of ‘Vrijheid’, een expositie van belangrijke Nederlandse kunstwerken van de laatste 50 jaar.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Weekendje uitwaaien? Dit zijn de leukste logeeradressen aan zee
Weekendje uitwaaien? Dit zijn de leukste logeeradressen aan zee