Terug naar overzicht

Als het weer het toelaat

Categorie
Als het weer het toelaat

‘Op een eiland kun je niet voor jezelf weglopen. Het maakt niet uit hoe ver je rent, je komt altijd terug op dezelfde plek.’ Deze prachtige quote kom je tegen in het fotoboek Weather Permitting van Ilse Wolf, over het kleine Caldey Island.

Ruige natuur

Op dit minuscule eiland voor de kust van Wales lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Wat eens een bruisend stukje land was vol met spelende kinderen, een school en een dorpshal, vormt het nu de basis voor een teruggetrokken leven. Je komt er slechts 28 bewoners tegen, inclusief 12 monniken die zich moeiteloos vermengen met de ruige natuur. De eilanders zijn afhankelijk van de getijden, het licht en elkaar.

Vol van leegte

Hoofdredactrice Marije de Jong ging al eens eerder op dit eiland in retraite en raakte er vol van de leegte. Vanaf het moment dat ze het land verlaat, voelt ze zich intens kalm. Alsof juist de begrensde wereld rust en ruimte schept, onder de eilandbewoners ook wel het Caldey effect genoemd.

Persoonlijke queeste

Als je wilt weten hoe een eiland met 12 monniken en 16 eilanders eruit ziet moet je eens het boek Weather Permitting van fotografe Ilse Wolf doorbladeren. Ze maakte het boek voor haar thesis, die als een persoonlijke queeste begon. Ze vroeg zich als social media verslaafde af hoe het zou zijn om niet 24 uur per dag verbonden te zijn. Leidt het tot eenzaamheid? En bestaat eenzaamheid überhaupt wel?

Omdat ze wilde weten hoe het voelt om echt alleen te zijn, reisde ze af naar Caldey Island. Weather Permitting is het resultaat van deze reis.

Het boek is hier te bestellen.

Door anderen gelezen