Dagje Antwerpen? Deze hotspots wil je niet missen

Dagje Antwerpen? Deze hotspots wil je niet missen Dagje Antwerpen? Deze hotspots wil je niet missen Dagje Antwerpen? Deze hotspots wil je niet missen

Woon je in het zuiden van het land? Dan weet je het vast al: Antwerpen is een fantastische stad, en voor jou ook nog eens vlak om de hoek. Maar ook voor noorderlingen en midden-Nederlanders is de stad goed te bereizen, zeker als je er blijft overnachten. En daar krijg je geen spijt van. Dit zijn onze tips voor een dagje Antwerpen.

Lekker veel vintage-adresjes

Vintage is een stad waar designliefhebbers hun hart op kunnen halen, maar er zijn ook lekker veel vintagezaken. De drie winkels van Think Twice bieden bijvoorbeeld goed gesorteerde en betaalbare vintage kleding. Op zoek naar retro meubels in fifties, sixties of seventies stijl? Dan wil je Elan niet missen,  een winkel die barst van de vintage stoelen, tafels, hanglampen, keramiek en  andere accessoires.

Think Twice: Jezusstraat 18, Langeklarenstraat 21 en Kammenstraat 85, 2000 Antwerpen

Elan: Sint-Michielstraat 19

Even de drukte uit en genieten van de mooie Plantentuin

Wat je ook doet, neem ook een van de mooie parken en tuinen van de stad mee tijdens je bezoekje aan Antwerpen. Hartje centrum vind je bijvoorbeeld de botanische Plantentuin. In de negentiende eeuw kregen jonge studenten geneeskunde er les over de geneeskundige werking van planten. Je vindt er bijzondere bloemen en planten, zoals de Japanse notenboom en een zeldzame wilde citroen. Er is ook een kruidentuin.

Leopoldstraat 9-10

Ontbijten of lunchen met een huisgemaakte icetea erbij

Royaal ontbijten of lunchen doe je bij Kaffeenini – het kleinere zusje van Barnini, een populaire bar in Antwerpen (ook een aanrader). Wat een fijne, sfeervolle plek. De huisgemaakte ice teas zijn een absolute aanrader: wat denk je van een Iced Ginger of een Mojitonade?

Nationalestraat 114A

Beelden kijken in een prachtige groene omgeving

Als je zin hebt om in een groene omgeving te zijn én houdt van kunst, moet je in het Middelheimmuseum zijn. De beeldentuin ligt in de groene omgeving van het Den Brandt park en het Nachtegalenpark. In de buitenlucht is het fijn kunst kijken: je hebt er de ruimte om de beelden goed te bekijken en ze komen in het groen ook nog eens goed tot hun recht. Ga je na 1 juni naar Antwerpen, dan kun je in het Middelheimmuseum de bijzondere tentoonstelling Experience Traps zien. Een van de kunstwerken is een gigantisch springkasteel, geïnspireerd op Stonehenge.

Middelheimlaan 61

Samen de lekkerste vega(n) tapas delen

De kok van het vegetarische / vegan restaurant Wild Project laat zich inspireren door Italië. De gerechtjes zijn er bedoeld om te delen, je kunt het dus zien als een tapasrestaurant 2.0. Ze koken er met de seizoenen mee en gebruiken veelal biologische ingrediënten van boeren uit de omgeving. Heerlijk vers no-nonsense eten, dat doe je hier.

Grote Pieter Potstraat 21

Tip: verken de stad per fiets, dan zie je nog veel meer

Een heel fijne manier om de stad te verkennen, is per fiets. Daar heeft Antwerpen een handig systeem voor bedacht. In het centrum van de stad zijn overal ‘fietsenstations’, waar je een fiets kunt meepakken. Inschrijven (handig om van tevoren te doen) kost 4 euro per dag, daarnaast betaal je voor de duur van het gebruik van de fietsen (als je korter dan 30 minuten fietst, is dat gratis – van 30 tot 60 minuten kost het 0,50 euro, – vooral ideaal als je van bestemming naar bestemming gaat, dus).  Meer informatie vind je bij Velo Antwerpen, waar je je ook kunt inschrijven.

Dit museum wil je niet missen, al was het om het geweldige panoramaterras

Als je met de auto de stad binnen bent gekomen, kan het bijzonder gebouw van Museum Aan de Stroom (MAS) je niet ontgaan zijn. Het is een grote aanrader als je iets meer over de stad Antwerpen wilt weten. Op elke verdieping staat een ander thema centraal: handel en scheepvaart, maar ook leven en dood en mensen en goden. Anders dan anders, dit museum, en daarom erg de moeite waard. Geen geduld voor het museum, maar wel zin in een bijzonder uitzicht over de stad? Bezoek dan het panoramaterras, dat gratis toegankelijk is.

Hanzestedenplaats 1

Misschien wel de lekkerste pizza van ’t Stad eet je bij Orso

Op de bonnefooi op zoek gaan naar een restaurantje is leuk, maar van tevoren reserveren bij een tentje waar het zeker weten lekker eten is, is misschien nog wel leuker. Een tip is Orso, misschien wel de beste pizzeria van de stad – maar het is er niet zo groot, vandaar dat reserveren. De pizza’s zijn er rijkbelegd met verse, soms originele ingrediënten (wat denk je van asperges, raapsteeltjes of zelfs appel?), wijn komt er uit hun eigen Italiaanse wijngaard.  Kortom: la dolce vita.

Grote Beerstraat 46

Nederland barst ook van de leuke steden. Wat dacht je van een dagje Groningen of een tripje naar Alkmaar?

Volgend artikel
Zin in een dagje weg? Dit zijn de allerleukste plekken van Middelburg
Zin in een dagje weg? Dit zijn de allerleukste plekken van Middelburg