Terug naar overzicht

Dagje Delft? Dit zijn de hotspots van die prachtige historische stad

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Dagje Delft? Dit zijn de hotspots van die prachtige historische stad

Het is niet een van de grootste steden van het land, maar wel een van de rijkste: Delft barst van de geschiedenis, kunst en cultuur. Een stad om een dag heerlijk te dwalen, het historische centrum te bewonderen én te genieten in de vele leuke (vega) restaurantjes. 

Tijd voor een ontbijtje of een goede kop koffie

Zo, je bent aangekomen in de stad: tijd voor een goede kop koffie of een lekker broodje. Kek is daar een goede, gezellige plek voor. Ze hebben een groot aanbod aan lekkere ontbijt- en lunchgerechtjes (bewonder ze maar op Instagram) die er ook nog eens prachtig uitzien.

Kek, Voldersgracht 27

Voor alles wat groen is ga je naar de stadstuinwinkel

Een van de leukste trends van de laatste jaren is de stadstuinwinkel. Delft heeft er eentje waar je zeker geïnspireerd vandaan komt: Groene Vingers. Je kunt er uiteraard talloze soorten plantjes, potten en hangers kopen, maar ze bieden er ook leuke workshops aan: bijvoorbeeld voor het maken van een terrarium.

Groene Vingers, Burgwal 23

Beklim de hoogste toren van de stad en bewonder de kerken

Als je de toren van de Nieuwe Kerk beklimt, kom je uit op het hoogste punt van de stad. De kerk zelf is ook de moeite van het bekijken waard. Niet zozeer omdat Willem van Oranje hier begraven ligt (net als enkele leden van het Koninklijk Huis), maar vooral omdat het van binnen en van buiten een enorm imposant gebouw is. In een moeite door (je koopt een kaartje voor beide) kun je ook de Oude Kerk bekijken, met zijn scheefgezakte toren. Die dateert al van de Middeleeuwen.

Nieuwe Kerk, Markt 80.
Oude Kerk, Heilige Geesthof 25.

Op onderzoek uit in een heus lab – hét uitje voor technische kinderen

Ben je op pad met kinderen, dan is het Science Centre van de TU Delft een absolute tip. In dit museum kunnen ze naar hartelust experimenteren met techniek. Als uitvinder onderzoek doen in het lab, robots bouwen of een vliegtuig ontwerpen, het kan hier allemaal.

Science Centre, Mijnbouwstraat 120

Mediterraans eten (100% vega!) in een geweldig interieur

Gek op mediterraans eten? Bij Hummus kun je terecht voor -uiteraard- heel veel soorten hummus, tabouleh, shakshuka en nog veel meer lekkere vegetarische gerechtjes (de kaart is 100 procent vegetarisch). En dan is het interieur ook nog eens fantastisch, vol kleur en printjes.

Hummus, Molslaan 39

Heel veel honger, of juist maar een beetje trek? Hier betaal je voor de hoeveelheid die je eet

Ook bij The Living is alles wat er op de kaart staat vegetarisch – 80 procent is zelfs vegan. Grappig concept ook: je betaalt hier niet per gerecht, maar voor het gewicht van de hoeveelheid die je wilt eten. Elke twee weken is er een ander menu, dus het wordt nooit saai, en je kunt alle gerechtjes ook meenemen.

The Living, Asvest 8

Dit is dé plek waar je de roemruchte geschiedenis van Delft ontdekt

Wie Delft zegt, zegt Johannes Vermeer en Willem van Oranje. Beide iconische figuren spelen een grote rol in museum Prinsenhof, de plek waar Willem van Oranje ooit werd doodgeschoten (de kogelgaten zitten nog in de muur). Dit is de plek bij uitstek om meer te ontdekken over de rijke geschiedenis van de stad en de grote rol die Delft in de kunst en wetenschap heeft gespeeld.

Museum Prinsenhof, Sint Agathaplein 1

Ook heel leuk, en vlak bij Delft, is Leiden. Dit zijn de hotspots van de sleutelstad. Heb je juist zin om naar het noorden te gaan? Dit zijn dé tips voor een dagje Groningen.

Door anderen gelezen