In dit museum ontdek je de geschiedenis van de fotografie

In dit museum ontdek je de geschiedenis van de fotografie In dit museum ontdek je de geschiedenis van de fotografie In dit museum ontdek je de geschiedenis van de fotografie

Op 19 augustus is het de Internationale Dag van de Fotografie. Ieder jaar wordt op deze dag stilgestaan bij de positieve invloed die foto’s en fotografen hebben op de samenleving. Wat weet jij over de geschiedenis van de fotografie?

De geschiedenis van de fotografie

Tegenwoordig kun je foto’s maken waar en wanneer je maar wilt, maar dit is lang niet altijd zo geweest. De eerste foto is in 1826 gemaakt door de Fransman Joseph Nicephore Niépce. Hij besmeerde een koperen plaat met lichtgevoelig asfalt, stak de plaat in een camera obscura en liet het zonlicht 8 uur lang op de plaat schijnen. Een sluitingstijd van 8 uur kunnen wij ons bijna niet meer voorstellen. Door de jaren heen heeft de fotografie veel ontwikkelingen doorgemaakt; het is daarom interessant om je in de geschiedenis van fotografie te verdiepen.

Wist je dat er in het Nederlands Fotomuseum een permanente tentoonstelling is ter ere van de fotografie? Met deze tentoonstelling wordt het verhaal van de fotografie in Nederland verteld. En het is zeker het bezoeken waard.

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie

De tentoonstelling heet ‘De Eregalerij van de Nederlandse fotografie’ en is geopend op 21 januari 2021. In de tentoonstelling zijn 99 foto’s te zien, plus één lege lijst. Deze lijst staat symbool voor de foto die niet is gekozen of niet is opgemerkt. Als bezoeker mag je deze lege lijst zelf invullen. Je kunt hiervoor je eigen foto toevoegen via de Eregalerij app tijdens je bezoek. Hoe leuk!


Bijzondere verhalen

Iedere foto in de galerij heeft een eigen bijzondere betekenis. De foto’s vertellen het verhaal van de fotografie in Nederland, tussen 1842 en 2021. Bij elke foto vind je achtergrondinformatie, ontdek je wat de foto zo bijzonder maakt en waarom juist deze foto aan de tentoonstelling is toegevoegd.

De tentoonstelling begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, daguerreotypieën genoemd. De Eregalerij laat de hoogtepunten, vernieuwingen en grote stappen binnen de fotografie zien. Je ontdekt het werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten, nieuwe technieken ontwikkelden en vernieuwing tot stand brachten.

Van zwart-wit witte foto’s en kleurenfotografie tot het digitale tijdperk: bij deze tentoonstelling word je op een leuke manier meegenomen door de ontwikkeling van de fotografie. Wanneer ga jij een bezoekje brengen aan het Nederlands fotomuseum?

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over fotografie?

Zo leer je mindful fotograferen.

Volgend artikel
DIY: zo maak je zelf een beschermende dromenvanger
DIY: zo maak je zelf een beschermende dromenvanger