Zo leer je mindful fotograferen

Zo leer je mindful fotograferen Zo leer je mindful fotograferen Zo leer je mindful fotograferen

Fotograferen is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens hartstikke ontspannend. Trek erop uit, het bos in of naar zee, en de mooie beelden dienen zich op een presenteerblaadje aan. (Ook leuk met kinderen die wandelen maar sááái vinden.)

1. Leg de lat niet te hoog

Als je perfectionistisch ingesteld bent, is dit dé uitdaging van fotograferen: om het mindful te houden, moet je niet meteen award-waardige foto’s willen schieten. Neem de tijd om te leren, maak er een spel van. Wat is de mooiste kant van die boom?

2. Maar ik heb geen camera…

Mocht je denken dat je meteen een hyperprofessionele camera nodig hebt: dat hoeft echt niet. Met de camera op je telefoon kom je een heel eind. En als je toch graag wilt experimenteren met een echte camera, vraag dan eens rond in je omgeving wie er een camera te leen heeft. Wie weet duik je zo zelfs een analoge camera op – zelf foto’s ontwikkelen in de doka is óók heel mindful…

3. Oefen in kijken

Het ‘mindfulle’ van fotograferen zit ‘m minder in de techniek dan in het opmerken van mooie beelden. En daar kun je jezelf in trainen. Maak een wandeling en laat je leiden door wat je aandacht trekt. Breng, net als bij een meditatie, je aandacht terug naar je omgeving wanneer je afdwaalt (want ongetwijfeld raak je soms in gedachten verzonken). Vind je het lastig? Neem dan een thema in gedachten voordat je op pad gaat, bijvoorbeeld ‘verval’ of ‘kleur’. Of neem niet je ogen, maar je oren als leidraad: wat hoor je allemaal, en hoe kun je de bron daarvan (een vogel, een ruisende tak) in beeld krijgen?

4. Wissel van perspectief

Die boom hè, hoe krijg je die nu het beste in beeld? Fotograferen wordt leuk als je begint te experimenteren met perspectieven. Ga eens op je rug onder de boom liggen, en maak zo je foto. Of ga met je neus op de bast staan: misschien ontdek je dan wel een bijzonder beestje of een mooie structuur in de boomschors.

Leren fotograferen?

Ook fotograaf en schrijver Laura Vink houdt van mindful fotograferen. Ze weet hoe handig het is om daarbij al wat basistechnieken onder de knie te hebben, en daarom schreef ze het boek Iedereen FotoSmart. (VinkAcademy, 2019).

Verder kun je door heel Nederland fotografiecursussen voor beginners volgen, sommige specifiek gericht op mindful fotograferen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over mindfulness?

Zo maak je van je wandeling een mindfulness-oefening voor je zintuigen.


Volgend artikel
Deze rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen
Deze rustgevende hobby’s helpen je te ontspannen