Tips voor mindblowing seks van Jessica Graham

Tips voor mindblowing seks van Jessica Graham Tips voor mindblowing seks van Jessica Graham Tips voor mindblowing seks van Jessica Graham

Seks is niet alleen iets lichamelijks, sterker nog: het is juist je geest die het bijzonder maakt. Hoe meer je je aandacht erop richt, hoe meer je geniet. Dat is een van de vele lessen van mindful sekscoach Jessica Graham.

Zelf merkte Jessica op een dag dat ze tijdens de seks meestal ‘uitcheckte’ in gedachten: ze was er met haar hoofd en hart niet meer echt bij. Een poosje daarvoor was ze al begonnen met mindfulness, en ze bedacht zich: zouden de lessen die ik daar leer ook niet van pas komen in bed? Zoals je heel mindful een rozijn kunt eten (van alle kanten bekijken, eraan ruiken, aandachtig proeven), zo ging ze seks ook beleven. Met ieder zintuig, volledig verbonden met de ander. ‘A full sound and colour experience,’ noemt ze het zelf. Ze schreef er het boek Mindful en mindblowing seks over.

1. Plan het

Loopt het even niet zo lekker in bed tussen jou en je partner? Heel normaal, zeker als jullie al een tijdje bij elkaar zijn. De aantrekkingskracht van het begin is niet meer zo sterk, seks is minder vanzelfsprekend dan toen. Graham ziet het heel eenvoudig: elke relatie heeft aandacht nodig, dus ook een seksuele. Plan tijd voor seks. Zorg ervoor dat de slaapkamer ertoe uitnodigt (dus: mooie en schone lakens, geen troep, aangename verlichting). Stuur spannende berichtjes. ‘Keep it alive.’

2. Blijf praten

Heel vaak hebben twee mensen in een relatie dezelfde behoeften, zegt Graham. Meer intimiteit, bijvoorbeeld. En toch komt het er soms niet van. Blijf die behoeften uitspreken, zegt Graham, dan blijft het vertrouwen tussen jullie en zorg je dat je van elkaar weet of je on the same page bent.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

3. Vergeet dat hoogtepunt

Nee, ze bedoelt niet dat je niet mag klaarkomen. Maar wel dat het orgasme in gedachten vaak een te grote plaats inneemt. Als je daar veel over nadenkt (bijvoorbeeld omdat het je niet zo makkelijk lukt om klaar te komen), raak je afgeleid van wat er ondertussen allemaal gebeurt. ‘Het gaat om de reis, niet om de bestemming.’ Wil je echt graag makkelijker klaarkomen, dan kan mindfulness helpen. Je kunt elke dag oefenen in het richten van je aandacht op een deel van je lichaam (dat hoeft helemaal niet in bed, maar kan gewoon op de bank, of op een kussentje) – en die focus vervolgens gebruiken tijdens het vrijen.

4. Blijf in je lichaam

Het ‘uitchecken’ dat Jessica vroeger deed (met je gedachten én je lichaam afdwalen) is iets dat je met diezelfde aandachtstraining kunt veranderen. Zodra je je ervan bewust wordt dat je afdwaalt, kun je je gedachten terugleiden naar het hier en nu, naar wat je nu voelt. Dat gaat heus niet meteen vlekkeloos, je zult heus af en toe blijven afdwalen, maar oefening baart kunst.


5. Houd je ogen open

Eén ding is voor Graham belangrijk als het gaat om contact maken tijdens seks: houd je ogen open. Ook – of juist – tijdens een orgasme. ‘Het is heel intiem’, weet ze, en het kan kwetsbaar voelen, maar het verbindt je extra met je (seks)partner. Voor haar is het een ultieme vorm van mindfulness: volledig in het moment zijn en ook op je hoogtepunt contact blijven maken.

6. Maak ‘fouten’

Graham is open over allerlei soorten seks. Monogamie is bij haar bijvoorbeeld geen dogma: er zijn ook mensen die vrije relaties hebben, of one night stands, en dat is prima. Wees niet te bang om de verkeerde beslissing te nemen, zegt ze. Zolang je ze bewust neemt, samen met iemand anders die daar ook achter staat, is er niets aan de hand. Was het niet voor herhaling vatbaar? Dan weet je dat ook weer.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

7. Hou van jezelf

Oké, dat gaat niet van de ene dag op de andere. Maar vind je het lastig om jezelf te waarderen, investeer daar dan tijd en aandacht in. In de eerste plaats omdat je er gelukkiger van wordt, maar ook omdat je liefdes- en seksleven er daarmee enorm op vooruitgaat. Observeer je negatieve gevoelens, accepteer dat ze er zijn. Zeg elke dag tegen jezelf: ik ben het waard om lief te hebben, onvoorwaardelijk. Vind je je lijf niet mooi, niet loveable? Laat je inspireren door de bodypositivity-stroming (je hoeft alleen maar op het woord te zoeken op Instagram, of volg mensen als Tatjana Almuli en Mayra Louise).

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over seks?

Met deze 7 oefeningen til je je seksleven naar een hoger niveau.

Volgend artikel
7 redenen om vandaag seks te hebben
7 redenen om vandaag seks te hebben