In 4 stappen naar je droombaan

Fotografie Tekst: Dominique Haijtema
In 4 stappen naar je droombaan In 4 stappen naar je droombaan In 4 stappen naar je droombaan

Werk dat je niet doet omdat het móét, maar omdat je niets liever wilt. Zou dat niet fijn zijn? Vaak is het pad naar de ideale baan bezaaid met beren en bezwaren. Neem je dromen serieus en kijk de beren diep in de ogen, zo maak je de weg vrij naar een leven dat precies bij je past.

Voor de een is een droombaan werken bij Artsen zonder Grenzen, een ander wordt gelukkig van het maken van mooie boeketten. Het gaat erom dat je er energie van krijgt. Je doet iets waar je goed in bent en wat je inspireert, zodat de moeilijke momenten die elk werk wel kent, geen obstakel zijn om door te zetten.

Een mooie definitie van een droombaan: werk dat je ook zou doen als je er niet voor zou worden betaald.

Welke overtuigingen moet jij loslaten?

Klinkt dit allemaal mooi, maar vooral als een ver-van-je-bed show? Veel mensen zijn bang om hun hart te volgen. Ze zien allerlei obstakels en verzinnen excuses waarom ze niet hun ideale baan zouden kunnen hebben. Ik ben vast te oud, of te jong, hier zit niemand op te wachten, daar valt geen geld mee te verdienen… Allemaal beperkende overtuigingen die je moet durven loslaten.

Wil je werk maken van je dromen, dan moet je eerst je wildste fantasieën serieus nemen en onderzoeken. En dan de obstakels die je onderweg in je geest tegenkomt stuk voor stuk testen. Is mijn angst gerechtvaardigd of is het een smoes?

In 4 stappen naar je droombaan

De kernvraag is: wat is het unieke dat jij de wereld te bieden hebt?

Stap 1: Inzicht

Om te ontdekken wat jij te bieden hebt aan jezelf en aan anderen, ga je na wat in de afgelopen jaren voor jou piekmomenten waren. Een piekmoment is een situatie waar je energie van kreeg en waar je nog steeds blij van wordt als je eraan terugdenkt. Je was volledig in je element. Werk de drie grootste piekmomenten uit en gebruik daarbij open vragen:

  • Wie (waren erbij)?
  • Wat (gebeurde er precies)?
  • Waar (vond het plaats)?
  • Wanneer (gebeurde het)?
  • Waarom (was het zo mooi)?

Stap 2: Geen smoezen meer

Je hebt een paar dingen ontdekt waar je goed in bent, die je blij maken en waar je het liefst je geld mee zou willen verdienen. Denk je dat jouw droom niet realistisch is? Er is een leuke manier om te ontdekken of je hier met een smoes te maken hebt. Normaal gesproken stel je jezelf aan nieuwe mensen voor op basis van je huidige leven: wat je doet, waar je woont…

De opdracht is om jezelf de komende week aan vijf onbekende mensen – op straat, in de trein of waar dan ook – op een andere manier voor te stellen: introduceer jezelf vanuit de dromen die je hebt, maar die je nog niet (helemaal) hebt gerealiseerd. Bijvoorbeeld: ‛Ik ben romanschrijver’, of: ‛Ik heb een hotel’. Je blijft dicht bij je echte hartenwens, maar trekt het verhaal alleen iets verder de gedroomde toekomst in. Gebruik de tegenwoordige tijd en praat alsof je je wens al hebt gerealiseerd. Geen voorwaarden, mitsen of maren.

Twijfel je nog wat je precies wilt gaan doen, maak dan meerdere versies van je ‘voorstelverhaal’. Als je hiermee experimenteert, gebeuren er twee belangrijke dingen: je voelt direct welk verhaal jou het lekkerst past en waar je het vrolijkst van wordt. Ten tweede merk je dat mensen het volstrekt normaal vinden! Wat voor jou misschien een onhaalbare droom leek, komt op een ander heel realistisch over. Dus misschien is die droom van jou helemaal niet zo gek.

Stap 3: Vertalen

Maak een lijst van twintig bijzondere dingen die jij te bieden hebt, en schrijf erbij op welke manieren er geld mee te verdienen is. Als je een passie voor dieren hebt, fantaseer dan over allerlei mogelijke beroepen waarin je die passie kwijt kunt.

Kreeg je in stap 1 het inzicht dat jij je bovengemiddeld goed kunt verplaatsen in anderen, bedenk dan op welke manieren je dit talent in betaald werk zou kunnen inzetten. Beperk jezelf niet en bedenk zo veel mogelijk manieren om geld te verdienen met het unieke dat jij te bieden hebt. Omcirkel de banen die je het meest aanspreken. Zou dit je ideale werk kunnen zijn?

Stap 4: Actie

Mensen vinden het leuk om over hun werk te vertellen, zeker als dat werk hun passie is. Zoek, bijvoorbeeld op internet, minimaal twintig mensen die werk doen dat lijkt op jouw droombaan. Probeer hun contactgegevens te achterhalen en mail of bel ze om een afspraak te maken waarin je ze een aantal vragen voorlegt. Dit kan gaan over de inhoud van het werk of de manier waarop ze aan dit werk gekomen zijn, of vraag om tips om aan vergelijkbaar werk te komen. Als zij het kunnen, kun jij het ook.

Volgend artikel
Wil je 31% productiever worden? Dit is het geheim
Wil je 31% productiever worden? Dit is het geheim