Met deze 4 sleutels creëer je je droombaan

Met deze 4 sleutels creëer je je droombaan Met deze 4 sleutels creëer je je droombaan Met deze 4 sleutels creëer je je droombaan

Ontdek wie je bent en waar jouw talenten liggen. Deze vier bouwstenen geven weer hoe je je eigen werkgeluk kunt creëren.

1. Gebruik je talent

Je krijgt het bij je geboorte zonder gebruiksaanwijzing of handleiding meegeleverd: jouw eigen portie talent. En als je dat inzet, draagt dat bij aan een gelukkig en vervuld leven. Als kind neem je die gift van het universum voor lief.

Ontdek je talent

Het talent dat je hebt, denk je daar nog aan? Weet je nog wat je in je hebt en zet je het in? Of stop je het weg omdat er geen plek voor lijkt te zijn?

Het kan ook zijn dat je je er niet eens van bewust bent waar jouw kracht ligt. Omdat het voor jou helemaal niks bijzonders is dat je goed kunt presenteren, groene vingers hebt of een improvisatiegenie bent. Of je verwart dat waarin op je werk wordt gewaardeerd met dat waarvan jijzelf echt gaat gloeien.

2. ‘Go with the flow’

Nog een sleutel tot meer werkgeluk is zingeving. Misschien ken je je sterke kanten wel en weet je ook dat je meer zin zou ervaren als je die zou inzetten, maar heb je geen idee waarvoor en hoe. Maar hoe vind je dat ‘hogere doel’? Kun je een verschil maken, wat voor werk je ook doet? Het antwoord is: ja.

Wetenschapper Mihaly Csikzentmihalyi noemt dit ‘in een flow-staat zijn’. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe je in een flow-staat kunt komen én blijven.

In zijn boek ‘Flow’ noemt hij hiervoor zes voorwaarden:

  • Clarity: Een heldere visie
  • Choice: Een gekozen doel
  • Centeredness: In je centrum zijn, met focus en aandacht in het nu zijn
  • Commitment: Verbinden aan wat je doet, er totaal achter staan
  • Challenge: Je laten uitdagen, jezelf stretchen in wat je kunt
  • Confidence: Vertrouwen in jezelf en op het proces

3. Gezonde geest in een gezond lichaam

Per dag zitten we gemiddeld bijna 9 uur. Het effect: de doorbloeding hapert, je spieren halen geen suiker meer uit je bloedbaan en je wordt moe en lusteloos. Zo hebben we nog allemaal andere werkgewoontes die maken dat we onvoldoende fris, bewust en uitgerust ons werk doen.

Wat is jouw oplaadpunt?

Want om de eisen die een werkend bestaan aan ons stelt aan te kunnen en niet niet opgebrand te raken, hebben we zogenaamde ‘oplaadpunten’ nodig, zo stelt geluksprofessor Patrick van Hees. in het boek Geluk is D.O.M. Oplaadpunten zorgen ervoor dat we ontstressen, dat we zoveel mogelijk positieve gevoelens zoals plezier en voldoening ervaren en dat we uitrusten.

4. Krachtige verbindingen

Een goed contact met de mensen om je heen houdt je gelukkiger en gezonder. Daarbij heb je simpelweg anderen nódig – voor sociale steun of om doelen te behalen.

Conflicten zijn ook goed

Antropoloog Jitske Kramer zet hier wel een kanttekening bij: ‘Weet dat bij relaties ook conflict hoort. Conflict is de essentie van het leven, ook op het werk. We weten één ding zeker: jij en ik zijn andere personen. We hebben een andere behoefte en een andere beleving. Het voortdurend goed omgaan met andere meningen maakt dat wij met elkaar in harmonie kunnen leven. Als je in een organisatie het beeld hebt dat vrede en harmonie de afwezigheid van conflict is, dan gebeurt er nogal wat in de onderstroom.’ De sleutel tot meer werkgeluk: maak contact en bespreek verschillen.

Over auteur
Nadat Marja den Boer was vastgelopen als ambtenaar en consultant, besloot ze per fiets een wereldreis te maken. Op die reis bedacht ze dat ze mensen wilde interviewen die vol bevlogenheid in het leven staan. Ze schreef 'Durven doen wat je raakt’, een boek dat volop in de media kwam, daarop volgde in 2015 het boek ‘Veerkracht’. Naast schrijver is Marja trainer en coach die mensen en organisaties helpt in roerige tijden een eigen spoor te vinden. Voor HappinezTV neemt zij de interviews voor haar rekening. 

Meer lezen over werkgeluk?

Vergroot je werkgeluk met deze 5 tips.

Volgend artikel
Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen
Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen