Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen

Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen Geen plezier in je werk? Deze 6 adviezen helpen

Ga jij elke dag met een glimlach naar je werk, of eerder met lood in de schoenen? In dat laatste geval zijn er een paar dingen die je kunt doen om je werkplezier te vergroten. Deze zes, bijvoorbeeld.

Vervelende taak? Doe ‘m eerst

Veel mensen schuiven taken die ze vervelend vinden lang voor zich uit. Dat lijkt prettig, want je hoeft je nog even niet aan die saaie of moeilijke klus te wijden, maar vergis je niet. Ook als je het uitstelt, ben je daar onbewust nog de hele tijd mee bezig. Het is beter om vervelende taken direct in de eerste uren van de dag af te tikken. Eat that frog, noemen ze dat. Doe dat desnoods thuis of in een rustige kantoorruimte, zodat je niet afgeleid kan worden door anderen of e-mail.

Vergader anders

Niemand, echt helemaal niemand, wordt blij van vier uur lang vergaderen en oeverloos doorzeveren over details. Hoe langer een vergadering duurt, hoe inefficiënter het wordt. Pak het daarom eens anders aan. Organiseer een wandelvergadering of maak een strakke planning en stel voor om de vergadering niet langer dan een half uur te laten duren.

Bedenk drie dingen die je leuk vindt aan je werk

Wie onrustig of ontevreden is in het gewone leven doet er goed aan elke avond een dankbaarheidslijstje te maken. In tien minuutjes gewoon even opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kun je ook met je werk doen. Gebruik hier bijvoorbeeld de reistijd van thuis naar je werk voor en bedenk wat de beste drie dingen aan jouw carrière/werk zijn. Al is het maar de lekkere thee of het praatje bij de koffie-automaat.

Koop een geluiddempende koptelefoon

Niets zo vervelend als luid kletsende collega’s terwijl jij tegen een heftige deadline aan zit te hikken. Veel geluidsprikkels kunnen zorgen dat je energiepeil snel leegloopt. Met een goede geluiddempende koptelefoon lukt het je beter om je er af en toe voor af te sluiten. Zo houd je meer energie over en ervaar je als vanzelf meer plezier in je werk.

Plan niet alles vol

Even niets te doen of een rustige dag? Voel je niet schuldig, maar geniet van de vrijheid. Het lukt niemand om acht uur per dag, vijf dagen per week productief te zijn. Die momenten dat je niet productief bent, zijn geen verloren tijd, maar zorgen ervoor dat je even kunt opladen en onthaasten. Bovendien ontstaan juist op die momenten vaak de beste ideeën.

Kijk twee keer per dag op je mail

Grote kans dat de stroom nieuwe e-mails de hele dag doorgaat. Wie zich laat leiden door de notificaties van de mailbox komt nergens aan toe. Zet die meldingen liever uit en werk op twee vaste tijdstippen die lijst nieuwe e-mails weg. Het is even wennen, maar uiteindelijk zorgt het voor een stuk meer rust.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over werkgeluk?

Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt.

Volgend artikel
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier