Waarom het oké is als jouw baan niet je grootste passie is

Waarom het oké is als jouw baan niet je grootste passie is Waarom het oké is als jouw baan niet je grootste passie is Waarom het oké is als jouw baan niet je grootste passie is

‘Zeg me welke baan je hebt, dan zeg ik wie je bent’. Het zou een moderne versie kunnen zijn van het eeuwenoude spreekwoord ‘zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent’.

Met de secularisering is religie of de familie waar we uitkomen minder belangrijk geworden. Onze carrières lijken daarentegen meer dan ooit te bepalen wat onze identiteit is. Niet zo gek dat er tegenwoordig zo vaak geroepen wordt dat we van onze passie ons werk moeten maken. Bibliotheken en boekwinkels liggen vol met boeken die ons willen helpen onze stoutste werkdromen waar te maken. En vraag een succesvol persoon hoe hij of zij met een hoge werkdruk omgaat en negen van de tien keer is het antwoord: ik heb er geen last van, want ik vind het het gewoon zo ontzettend leuk wat ik doe.

Zelfontplooiing

Hoe kan het eigenlijk dat we werk tegenwoordig als zo belangrijk onderdeel van onze identiteit zijn gaan zien? Volgens de Canadese filosoof Charles Taylor leven we momenteel in het ’tijdperk van de authenticiteit’. In dit tijdperk is zelfontplooiing een van de hoogste dingen om na te streven. En een van de manieren waarop we dat tegenwoordig doen is via onze carrières.

Nu is er natuurlijk niets mis mee om je werk te gebruiken om jezelf te ontwikkelen en ontplooien. Graag zelfs. Maar werk is niet de énige manier om dat te doen. Wanneer we teveel waarde hechten aan een carrière of bepaalde status op ons werk, kunnen we onszelf daar flink mee in de vingers snijden, met stress en burn-outs tot gevolg.

Pieken en dalen

Nu is het natuurlijk geweldig dat er mensen zijn die passievol hun werk doen. Maar laten we even eerlijk zijn: wie is er nou acht uur op een dag lyrisch over zijn werk? Er zijn altijd leuke en minder leuke taken. Er zijn altijd dagen waarop je met een tevreden gevoel naar huis gaat en dagen waarop alles misgaat en je dagdroomt over een emigratie naar Timboektoe. Een baan lijkt wat dat betreft net op het leven. Een aaneenschakeling van hoogte- én dieptepunten.


Je bent meer dan je werk

Zelf vind ik mijn werk ontzettend leuk en af en toe prijs ik mezelf gelukkig dat ik dit doe. Maar er zijn ook genoeg dagen dat ik naar mijn computerscherm staar en fantaseer over een carrièreswitch. Vind ik mijn werk leuk? Meestal wel. Is het mijn passie? Nee. Is dat erg? Ik denk het niet.

Tegenwoordig zou je bijna kunnen gaan denken dat je iets verkeerd aanpakt wanneer jouw werk geen passie voor je is, maar gewoon een baan. Maar dat is natuurlijk complete nonsens. Natuurlijk is het geweldig als werk zingevend is, of een grote passie van je, maar het is niet de norm. Passie en zingeving kun je immers ook in andere dingen vinden. In een relatie, vrijwilligerswerk, vriendschappen of een hobby bijvoorbeeld. En ook die dingen bepalen je identiteit.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over werkgeluk?

Zit jij op je plek op je werk? Test het hier.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer