Terug naar overzicht

Werken in de hitte? 3 tips voor meer productiviteit

Categorie
Tekst
Eline Hoffman
Werken in de hitte? 3 tips voor meer productiviteit

Het is op en top zomer in ons land. Terwijl de meeste mensen genieten van een vakantie, zijn er ook een paar geluksvogels die in deze hete tijden gewoon aan het werk zijn. Behoor je tot die laatste groep en voel je je slomer, minder productief en wat ‘wattig’ in je hoofd? Dat kan kloppen: uit onderzoek blijkt namelijk dat de hitte alledaagse taken moeilijker maakt en onze gedachtengang in de war schopt. Oei! Gelukkig bestaan er trucjes waarmee je, ook in de zomer, productief blijft.

Chillen op het strand, relaxen in het park, genieten op het terras of iets soortgelijks is wat de meeste mensen tijdens deze warme dagen het liefste zullen doen. Het is immers vakantietijd: eind juli/begin augustus is voor veel bedrijven de rustigste tijd van het jaar. Tijd om de ingewikkelde topics van je werk los te laten en je te focussen op eenvoudig genieten.

Dat veruit de meeste mensen in de zomer vakantie nemen of krijgen is niet zonder reden. De hoge temperaturen zorgen er namelijk voor dat de productiviteit van werknemers met 20% daalt. Vooral wanneer je in een kleine ruimte of in een kantoor zonder airco werkt, blijkt productief blijven moeilijk te zijn.

Wetenschappers ontdekten bovendien dat er vaker verkeerde antwoorden worden gegeven op vragen die in normale (niet-zomerse) omstandigheden prima te beantwoorden zijn. Ook het reactievermogen neemt af in de hitte.

Goed, ’s zomers productief blijven is dus een uitdaging. Met deze trucjes lukt het jou om ook op een zomerse dag lekker wat werk te verzetten.

Het tropenrooster

Het heetste moment van de dag is rond 15:00 uur. Het zou dus prettig zijn als je tegen die tijd je laptop kunt dichtklappen (of je werkkleding kunt verruilen voor iets luchtigers). Door – als je baan dat toelaat natuurlijk – ’s ochtends eerder te beginnen met werken, rond half zeven bijvoorbeeld, sla je twee vliegen in één klap: én de eerste uren van je werkdag zijn koeler (dus productiever!) én je hebt ’s middags meer vrije tijd. Op naar het strand!

Een goedgevulde koelkast

Dat je moet blijven hydrateren – al helemaal tijdens hete dagen – weten we allemaal. Zorg er daarom voor dat er een kan water in de koeling staat (je kunt natuurlijk ook gewoon water uit de kraan nemen) en dat je elk uur minstens een glas water drinkt. Genoeg water drinken zorgt er namelijk voor dat je concentratie verbetert en dat je een betere focus op je werk krijgt.

Daarnaast is het slim om te snacken met watermeloen. Deze hydraterende vrucht vult vocht- en zouttekorten aan en wordt gezien als typisch zomers fruit. Voelt het toch nog een beetje alsof je je in een strandtent bevindt.

Gun jezelf ontspanning

Forceren, dwingen of verplichten werkt zelden. Toch hebben we vaak wel de neiging onszelf ‘moetjes’ op te leggen. Als je echt productief wilt werken, is het echter veel slimmer om momenten van ontspanning tussen je werkuren in te bouwen, blijkt uit onderzoek van de Florida State University. Door in de zomer net wat frequenter een momentje van meditatie te pakken, een paar bladzijden van dat spannende boek te lezen in de tuin of een blokje om te gaan, ben je daarna in staat om rustig en productief weer aan de slag te gaan. Luister naar wat jij nodig hebt. Als dat die paar extra zonnestralen zijn, mag je jezelf daar best op trakteren.

Door anderen gelezen