Bevlogen of workaholic? 7 tekenen dat je te hard werkt

Bevlogen of workaholic? 7 tekenen dat je te hard werkt Bevlogen of workaholic? 7 tekenen dat je te hard werkt Bevlogen of workaholic? 7 tekenen dat je te hard werkt

Verslaafd zijn aan je werk is eigenlijk precies zoals iedere andere verslaving, maar toch is er één groot verschil. Verslaafd zijn aan werken is namelijk sociaal geaccepteerd, en wordt in sommige kringen zelfs gestimuleerd. 

Maar de negatieve effecten van een werkverslaving zijn ontzettend schadelijk. Het beïnvloedt je sociale leven, je gezondheid en je liefdesrelatie. En een goede balans tussen werk en vrije tijd is niet alleen voor jezelf ontzettend belangrijk, ook je werkgever heeft er baat bij.

Vraag jij je weleens af of je teveel werkt? 7 signalen dat je wat meer rust moet nemen:

1. Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Misschien was je vroeger de oudste thuis en heb je van huis uit geleerd om je verantwoordelijkheid te nemen. Of misschien heb je dit altijd al van nature gehad. In beide gevallen geeft het je een groter risico op verslaafd raken aan je werk.

Jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel is natuurlijk een prachtige eigenschap (waar je baas natuurlijk ook erg blij mee zal zijn) maar mensen met deze karaktertrek kunnen ook snel doorslaan. Je neemt waarschijnlijk snel teveel hooi op je vork en vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven.

2. Je bent in de ontkenningsfase

Zoals ook te herkennen bij andere verslavingen, zullen echte workaholics nooit toegeven dat ze verslaafd zijn aan hun werk.

3. Je hebt een afweermechanisme ontwikkeld

Je hebt waarschijnlijk de neiging om je gedrag te rechtvaardigen. Zo leg je vaak aan de mensen om je heen uit dat ‘jij deze hoge werkdruk ook niet wil, maar dat de situatie even niet anders is’. ‘Je moet even alle zeilen bijzetten’. ‘Het is tijdelijk’.

Deze afweermechanismes komen vaak voort uit angst. Zo kun je bang zijn om je baan te verliezen of heb je faalangst.

4. Je compenseert je onzekerheden door meer te werken 

Je werk is er altijd. En daardoor is het een geweldige uitweg van al je andere problemen. Met een hoge werkdruk hoef je immers even niet aan al die andere problemen te denken.

Een workaholic haalt zijn zelfwaarde uit zijn werk en is constant uit op goedkeuring. Natuurlijk is het niet erg als je veel betekenis uit je werk haalt, maar het moet niet de enige bron van zelfvertrouwen zijn.

5. Je voelt je thuis niet gelukkig

Heb je even geen fijne thuissituatie? Dan is het gemakkelijk om je tijdelijk volop in je werk te storten om zo min mogelijk thuis te hoeven zijn. Wees je er wel bewust van dat dit niet de oplossing is van het probleem, en dat je het alleen maar erger voor jezelf maakt door hiervan weg te lopen.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

6. Niet bekend met balans

In sommige gevallen kan het ook zijn dat werkverslaafden hun werk zo ontzettend leuk vinden dat ze er als het ware door worden opgeslokt. Hun werk is vaak belangrijker dan een hobby of sociale uitjes, en dat maakt het lastig om een balans te vinden.

7. Je weet niet wie je bent buiten je werk

Wanneer je je sterk identificeert met je baan, positie en het bedrijf waar je werkt, dan kun je je ware zelf verliezen.

Meer geluk en balans in je werk?

Volg onze online training Happi@Work. Je leert het beste in jezelf naar boven te halen en de juiste balans vinden tussen werk en privé.

Volgend artikel
Ontspanningsoefening om weer helemaal zen te worden (in een handomdraai)
Ontspanningsoefening om weer helemaal zen te worden (in een handomdraai)