Ben je een perfectionist? Dit is waarom je eens vaker wat moet laten mislukken

Ben je een perfectionist? Dit is waarom je eens vaker wat moet laten mislukken Ben je een perfectionist? Dit is waarom je eens vaker wat moet laten mislukken Ben je een perfectionist? Dit is waarom je eens vaker wat moet laten mislukken

Ben Meijering schreef het boek ‘Eenvoud voor gevorderden’, waarin hij het tips en inzichten deelt over leidinggeven. En ook als je geen CEO bent kun je hier wat van leren. Want of het nu binnen een gezin is of op je werk, we zijn allemaal wel ergens de kapitein op het schip.

Maar bij veel verantwoordelijkheid horen vaak hoge verwachtingen – van anderen en van onszelf. We worden in zo’n positie al snel perfectionistisch, en daar gaat het volgens Meijering mis.

Iedereen mag fouten maken, behalve ik zelf

We weten heus wel dat niemand perfect is. Maar wanneer het om onszelf gaat zijn we veel strenger: ‘Als perfectionist ben je hard voor jezelf. Je denkt dat je altijd perfect moet zijn om de waardering te krijgen waar je zo naar snakt, ongeacht wat het kost’, aldus Meijering.

Maar het probleem met perfectie is dat het per definitie onhaalbaar is. En als we hiernaar streven gaan we vaak persoonlijke grenzen over: ‘je gezondheid en sociale leven kunnen er flink onder lijden’.

‘Het kan altijd beter’

Herkenbaar? Dan is er volgens Meijering maar één remedie, en dat is mildheid naar jezelf. Want ook bij jou mogen er heus weleens dingen mislukken.

Maar zelfs wanneer je durft te falen kan een mislukt project of een grote flater voor een hoop frustratie en verdriet zorgen. Merk je dat je vaak in deze gevoelens blijft hangen? Dan kan het helpen om jezelf deze twee vragen te stellen.

Heb ik mijn best gedaan?
Heb ik er plezier aan beleefd?

Je zult zien dat je deze vragen opvallend vaak met ‘ja’ beantwoord. De focus op de positieve kanten van je mislukking werkt direct verzachtend en helpt je om liever te zijn voor jezelf, met al je goede en slechte kanten.


Omarm je innerlijke mislukkeling

Mildheid naar jezelf geeft een boost aan positieve energie en wanneer je dit doet verdwijnt die verlammende druk bijna direct: ‘Moeten wordt mogen, stress verdwijnt en je relativeert veel gemakkelijker.’ Leve de mislukking, dus.

Meer weten?

Ben Meijering, Eenvoud voor gevorderden. Ingrediënten voor inspirerend leiderschap, (uitgeverij AnkhHermes).

Meer lezen over perfectionisme?

Laat perfectionisme los met ‘pick three’.

Volgend artikel
Eerste hulp voor twijfelaars
Eerste hulp voor twijfelaars