Dit is waarom iedereen vaker zou moeten dagdromen

Dit is waarom iedereen vaker zou moeten dagdromen Dit is waarom iedereen vaker zou moeten dagdromen Dit is waarom iedereen vaker zou moeten dagdromen

In onze drukke maatschappij is er nauwelijks meer tijd voor: even rustig zitten en al mijmerend uit het raam staren. En dat terwijl dagdromen ons een stuk creatiever en rustiger maakt.

‘Ik dagdroom voortdurend, zo krijg ik al mijn ideeën’, zei Patti Smith ooit. De rocklegende vertelt dat ze nooit haar telefoon erbij pakt als ze in een cafeetje zit. ‘Zo kan ik mijn eigen gedachten horen. Ik geloof dat die kleine momentjes van stilte zo belangrijk zijn’, gaat ze verder.

Hé, dromer

Misschien herinner je het je nog wel van vroeger. Als kind zat je in de schoolbanken en terwijl de meester of juf een verhaal over rekensommen ophield, dwaalden jouw gedachten af naar heel andere zaken. Wat je die middag gaat doen, of welk speelgoed je voor je verjaardag zou willen krijgen. En ook volwassenen hebben momentjes dat de gedachten even afdwalen. Als je in je hoofd alvast bedenkt welke boodschappen je straks gaat halen, terwijl je collega de agenda van de Zoom-meeting doorneemt.

Dagdromen. We doen het allemaal, zelfs zo’n 25 tot 50 procent van onze tijd. Toch heeft het dagdromen niet zo’n goede naam. We zien het vaak als tijdverspilling. Elke seconde dat je gedachten afdwalen, ben je immers niet bezig met de taak die je eigenlijk zou moeten doen. Dus ja, voor zo’n creatieveling als Patti is het misschien wel leuk, dat dagdromen, maar voor een werkende moeder uit Nederland net iets minder, toch?

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Dagdromers zijn creatiever

Toch niet. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is namelijk gebleken dat dagdromen wel degelijk nut heeft, óók (of misschien juist) voor die werkende moeder. Van een beetje dagdromen word je namelijk creatiever. Dat betekent niet dat je dan beter een surprise in elkaar kunt knutselen, maar dat je op een andere manier gaat denken. Met andere woorden: wie creatief is, bedenkt meer interessante oplossingen en dingen.

Wie af en toe een beetje wegdroomt, kan zomaar een oplossing bedenken voor dat werkprobleem waar je al maanden tegenaan loopt. In de tijd dat je iets anders hebt gedaan, ben je al tot een nieuw inzicht gekomen. Bovendien is dagdromen ook belangrijk om dingen te verwerken. Het geeft je de kans om zaken van verschillende kanten te bekijken.

Best handig dus, dat dagdromen. Helaas hebben we er steeds minder tijd voor. Met de komst van de smartphone zijn de momenten dat we even weg kunnen dromen zeldzaam. Liever pakken we meteen onze Facebook- of Instagramfeed erbij.

Pak die verloren momentjes

Het is daarom goed om eens bewust na te denken over wat je doet in die verloren momentjes. Grijp niet meteen naar je telefoon, maar sta even stil bij de zon die op je huid tintelt. Vind je het echt heel moeilijk om niks te doen? Zorg dan dat je genoeg activiteiten doet die redelijk monotoon zijn, zoals wandelen. Je bent ergens mee bezig, maar er zijn weinig directe prikkels die je kunnen afleiden. Dat geeft je mooi de kans om eens lekker weg te dromen.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Als verdriet je overweldigt, kan dit je troost bieden
Als verdriet je overweldigt, kan dit je troost bieden