Terug naar overzicht

Dit zijn de nieuwe spirituele rolmodellen

Categorie
Fotografie
Illustraties: Bodil Jane, Artikel: Lisette Thooft, uit Happinez 2017 - Uit het hart
Dit zijn de nieuwe spirituele rolmodellen

Ze zijn hip, idealistisch en jong. En ze verdienen hun brood met wat ze het liefst doen: anderen inspireren om bezield te leven. Volg jij deze girl-goeroes al?

Vroeger waren goeroes oude mannen, liefst getooid met baard. Als je een jonge vrouw was, zat je doorgaans apegapend aan hun voeten. Zelf je mond opendoen, op een podium gaan staan en anderen vertellen wat ze met hun leven kunnen doen? Ondenkbaar.

Nu ontpoppen steeds meer jonge vrouwen zich als spiritueel leider – maar wel anno nú. Ze hebben geen volgelingen, maar volgers. Ze zitten niet op een troon, maar aan hun eigen keukentafel. Ze hebben professionele websites die ze niet zelden zelf bouwen, ze filmen zichzelf en zetten vlogs op het internet, ze leggen mailinglijsten aan en sturen ingesproken meditaties rond, en ze verkopen onlinecursussen.

Onderdeel van een grotere beweging

Ze hebben succes, zoveel succes dat ze ervan kunnen leven. Vanuit Amerika zenden sterren als Gabrielle Bernstein, Marie Forleo en Danielle LaPorte hun licht tot ver over de oceaan, maar er komen ook steeds meer Neder-girl-goeroes. En ze voelen zich niet speciaal; ze voelen zich onderdeel van een grotere beweging.

‘Ik doe dit omdat ik geloof in iets dat groter is dan ikzelf en ik voel me een warrior voor die goede zaak,’  zegt Lisette Kreischer (35) die met haar veganistische Dutch Weed Burger en haar boeken zoals de vegan bijbel ‘Plant Power’ de wereld aan het verbeteren is. ‘En ik geloof dat er in ons allen een warrior schuilt, dat we allemaal met een reden hier zijn, een uniek verhaal te brengen hebben, en een rol kunnen spelen in dit tijdperk van verandering.’

Leven van je laptop en je eigen wijsheid

‘Wij zijn innernemers,’  zegt Geertje (34), bij Happinez-lezers ook bekend als Lieve Dot. ‘Innernemers zien hun werk en hun leven niet als gescheiden.’ In haar boekje Maak werk van je leven schrijft ze: ‘Innernemerschap betekent namelijk je werk niet langer zien als time-out van ‘het echte leven’, maar juist als zaaigrond waarop je diepste ethische en spirituele overtuigingen tot bloei kunnen komen.’

Wow. Dat willen we allemaal wel.

Hoe kregen ze dat voor elkaar, als twintiger of begin-dertiger: leven van hun laptop en hun eigen wijsheid? Je leest het in de nieuwe Happinez ‘Vanuit het hart’.

Volg jij deze zes girl-goeroes al?

Lisette Kreischer
Op haar platform ‘Be ecofabolous’ blogt Lisette (35) over hoe je jezelf én de planeet gelukkiger maakt door groen en bewust te leven. Ze noemt zichzelf een veggie in pumps en is medeoprichter van The Dutch Weed Burger, die de wereld verovert. Ook de vegan bijbel ‘Plant Power’ staat op haar naam.

goeroe

Merel Wildschut
Merel (30) runt food & lifestyle blog ‘De Groene Meisjes’, een blog over gezond en duurzaam leven, maar wel zo dat het leuk en toegankelijk is. Het gaat over onderwerpen als vegan eten, fairtrade mode, dierproefvrije make-up, vintage woontips, Irene Langeveld

Irene Langeveld
Leven vanuit je hart is de rode draad van haar online bedrijfje, waarbij ze coaching, workshops en meditatiesessies aanbiedt. Irene (32) is afgestudeerd orthopedagoog en gespecialiseerd in hooggevoeligheid, waarin ze ervaringsdeskundige is. Ze helpt je omgaan met angsten en twijfels.

Luz van der Schoot
Op haar website ‘Commit Happiness’ verkoopt meditatiebegeleider Luz (25) cursussen met titels als ‘Geliefd van binnen’ en ‘Wijsheid in jezelf’.  Ze wil laten zien dat je invloed kan hebben op je geluksgevoel en dat persoonlijke groei ook licht kan zijn. Ze spreekt daarbij uit eigen ervaring.

Geertje Couwenbergh
Schrijfdocent Geertje (34) – alias Lieve Dot – noemt zichzelf een innernemer: iemand die werk en leven niet als gescheiden ziet. Via haar site biedt ze workshops en retraites in een klooster aan, waarbij schrijven en meditatie gecombineerd wordt. Met als doel: ontspanning en inspiratie.

Josje Feller
Spirituele gids Josje (29) heeft De Shift opgericht, een online platform waarvan je lid kunt worden. Daar deelt ze haar eigen inzichten en wijsheid over bewustzijnsverandering op aarde met de leden. Ze helpt je om de onzichtbare wereld te verbinden met jouw huidige werkelijkheid.

Sanne Wurzer
Op haar 22e boekte life coach Sanne (nu 34) al een verblijf van een paar maanden bij een Osho-centrum in India, om daar meer te leren over de Indiase wijsgeer Osho. Ze schreef het boek ‘Blonde Boeddha’, waarin ze de indringende en levensveranderende oefeningen en meditaties die ze meemaakte met de wereld deelde. Haar les: door open te zijn kun je aan anderen doorgeven wat je hebt geleerd.

Door anderen gelezen