Susan Smit over spirituele oneliners: ‘Het heeft zo moeten zijn’

Door Susan Smit
Susan Smit over spirituele oneliners: ‘Het heeft zo moeten zijn’ Susan Smit over spirituele oneliners: ‘Het heeft zo moeten zijn’ Susan Smit over spirituele oneliners: ‘Het heeft zo moeten zijn’

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Ditmaal onderzoekt ze de woorden: ‘Het heeft zo moeten zijn’.

‘De dingen gaan zoals ze moeten gaan’. Je voelt de rust al in je neerdalen als je deze woorden leest. ‘There are no wrong turns. Only paths we had no idea we were meant to walk,’ zag ik in een sierlijk lettertype op Facebook en Instagram voorbij komen, met allemaal uitbundig instemmende reacties eronder. Het klinkt inderdaad enorm ‘zen’, maar toch wringt er iets. Bestaan er dan werkelijk geen ongelukkige, onhandige keuzes?

Het heeft zo moeten zijn

Eigenlijk heeft het iets heel gemakzuchtigs om overal met een berustende, serene glimlach naar te kijken omdat het kennelijk ‘de bedoeling’ was. Het betekent dat je er niet meer over hoeft na te denken, je eigen aandeel erin hoeft te erkennen of je fouten hoeft te herstellen. Je zegt gewoon met een superieur spiritueel toontje dat ‘het zo heeft moeten zijn’. En klaar ben je.

Niet voor niets

Het erkennen van en berouw voelen over stommiteiten is spiritueel incorrect. Terwijl, als je eerlijk bent, de innerlijke stem die je hoorde bij het nemen van een achteraf desastreuze beslissing, je veel ellende had bespaard als je ernaar gehandeld had. Ikzelf hoorde dat stemmetje (en nu put ik uit een eindeloze reeks) toen ik mijn handtekening onder het koopcontract van een veel te duur huis zette en ik op de lagere school eens iemand pestte. Was het De Bedoeling om dat stemmetje te negeren en het toch te doen? Ik geloof van niet. Dingen gebeuren inderdaad niet voor niets: lessen worden aangeboden om ons iets te laten zien en te prikkelen om eindelijk naar dat stemmetje te gaan luisteren. Al verheven te gaan zitten berusten voordat je jezelf dat aangeleerd hebt, is voorbarig.

Ik laat het lastige twistpunt van lotsbestemming en vrije wil even voor wat het is, maar ik wil één vraag stellen: wat levert meer inzichten en persoonlijke groei op: jezelf beschouwen als een speelbal van het lot of je handelingen tegen het licht houden, ze eventueel betreuren en besluiten het de volgende keer anders te doen?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over spiritualiteit?

Vedisch wonen: zo speel je met de energie in je huis.

Volgend artikel
3 spirituele plekken op aarde die je moet bezoeken en waarom
3 spirituele plekken op aarde die je moet bezoeken en waarom