Het lied van de 18 ities

Het lied van de 18 ities Het lied van de 18 ities Het lied van de 18 ities

Hoe wil je leven? Hoe kun je een beter mens worden? Door dagelijks een moment stil te staan bij één van de 18 ities: een soort stapstenen die je even boven het dagelijkse uittillen en betekenis geven aan je leven. 

De ities zijn 18 woorden die eindigen op ity, zoals serenity, humility en purity. Het zijn deugden als regelmatigheid, dienstbaarheid en grootmoedigheid.

Wat zijn ities?

Je zou ze kunnen zien als briefjes met woorden die op de bomen in een bos hangen. Woorden langs het pad dat je loopt – wat wij ‘het leven’ noemen – die je eraan helpen herinneren waar je onderweg op moet letten.

Deze beeldspraak is van Indiase spiritueel leider en yogameester Sri Swami Sivananda (1887 – 1963), de schrijver en componist van ‘Het lied van de 18 ities’. Hij bundelde hierin een reeks praktische instrumenten die je kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in je leven. Hoe? Door even afstand te nemen en als het ware door een ity-bril naar de werkelijkheid te kijken.

Leven met de ities

  • Denk er elke dag even aan. Je kunt de ity in je agenda of op een kaartje schrijven. Probeer te ontdekken op welke manieren deze ity in jouw leven naar voren komt, hoe het je aandacht trekt en wat dat met je doet
  • Je kan een dagboekje bijhouden, of er proberen vorm aan te geven met een foto of voorwerp. Wat betekent deze ity voor jou? Welke situaties kom je tegen die bij dit thema aansluiten? Welke ities kosten jou meer moeite en waarom?
  • Bedenk steeds: de ities draaien om positieve aspecten van je leven. Het gaat er niet om wat je goed of fout doet, er is helemaal geen goed of fout: de ities gaan over (zelf)kennis en inzicht.

Meer lezen over de ities?

Een beter mens worden? Sta hier dan elke dag even bij stil.

Volgend artikel
Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde
Als het leven tegen zit… Zo vind je vreugde