Mislukt, gefaald, geblunderd? 5 tips om ermee om te gaan

Mislukt, gefaald, geblunderd? 5 tips om ermee om te gaan Mislukt, gefaald, geblunderd? 5 tips om ermee om te gaan Mislukt, gefaald, geblunderd? 5 tips om ermee om te gaan

Soms loopt in ons leven niet alles zoals we het van tevoren bedacht hadden en vaak zien we dat als falen. Maar we vergeten de lessen te zien die met deze mislukkingen gepaard gaan, en we vergeten dat we juist door deze ervaringen het meeste kunnen groeien. Deze tips kunnen je helpen om dit anders te gaan zien. 

1. Als je probeert ‘de enige’ te zijn, zit je op het verkeerde pad

Wie droomt er niet van om dat ene geniale idee te bedenken waarmee je je in het rijtje Steve Jobs en Mark Zuckerberg kunt scharen. Maar waar komt die behoefte eigenlijk vandaan, dat we per se iets fan-tas-tisch willen bedenken? Voor je levensgeluk is het veel belangrijker verliefd te worden op je werk, en niet zo te focussen op succes. Want als je je werk leuk vindt en daar veel geluk en voldoening uithaalt, dan ben je veel sneller geneigd om iets opnieuw te proberen na een mislukking – en dat is vaak hoe de beste dingen ontstaan.

2. Word verliefd op het proces

Zie het gehele proces als een uitdaging en staar je niet stuk op het topje van de berg. Geef elk stapje de liefde en aandacht die het verdient, als een klein plantje dat net met een sprietje boven de grond komt. En wie staat je bij en moedigt je aan als je de trap beloopt – en staat je niet alleen bij de bergtop op te wachten? Dit zijn de mensen die er toe doen in je leven. De mensen die je respecteren om het werk dat je levert om het einddoel te bereiken. Want dat is het moeilijke deel, het deel waarmee je het meest zult worstelen, waarin je het vaakst op zal willen geven en waar je hulp het hardste nodig hebt.

3. Daag jezelf uit

Als je bang bent voor mislukkingen, en het loopt dan eens niet zoals je had gehoopt wordt het vaak gezien als een bevestiging: ‘zie je wel, dit is een mislukking.’ Soms hoeft een ‘mislukking’ geen mislukking te zijn. Een nieuwe koers op de situatie kan zorgen voor een frisser perspectief. Want door open te reageren als het even niet loopt zoals het zou moeten kun je voor jezelf de situatie beter maken.


4. Verzin een mantra voor jezelf

Soms kan het helpen om voor jezelf in lastige situatie een mantra te geven. De kracht van een mantra zit hem in de herhaling, en het helpt dan ook heel erg als je daar een positieve affirmatie aan koppelt. Zoals: “Ik ben sterk. Ik geloof in mezelf, ook als het even misgaat. Ik geloof dat ik daarna weer op kan staan, om met hernieuwde moed weer door te gaan.” Dat kan je helpen om juist die kleine overwinningen na een misstap te koesteren, en trots te zijn op jezelf als je ze overkomt.

5. Verliezen, leren en opnieuw leren

Wees realistisch in je verwachtingen. Weet dat waar je ook aan begint, je hindernissen tegen zult komen. En dat dit niet erg is, maar dat het falen je iets leert. Iedereen faalt. We herhalen: iedereen faalt. Het gaat erom hoe je weer opkrabbelt nadat je bent gevallen. Met hoeveel weerbaarheid je het weer opnieuw probeert, totdat het je wel lukt.

Meer lezen over hoe om te gaan met falen?

Een ode aan nutteloos falen (want het is ook oké als je er niets van leert).

Volgend artikel
Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?
Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?