Terug naar overzicht

Dit is waarom je nooit moet proberen een ander te veranderen (dat lukt je namelijk nooit)

Categorie
Tekst
Susan Smit
Dit is waarom je nooit moet proberen een ander te veranderen (dat lukt je namelijk nooit)

Probeer niemand te veranderen – je kunt alleen de manier waarop je met hen omgaat veranderen.

Een advies dat mijn moeder me mijn hele leven aanbood, maar dat ik tot afgelopen jaar niet ter harte heb genomen is deze: probeer niemand te veranderen – je kunt alleen de manier waarop je met hen omgaat veranderen. Het is een vrij logische redenering en waarschijnlijk heb je hem wel vaker gehoord, maar wat is het verleidelijk om te geloven dat je iemand kunt ‘redden’ of naar je eigen voorkeuren kunt modelleren.

Ontgoocheld door eigen illusies

Vooral in de liefde heb ik mannen in mijn verliefde fantasie van een integriteit en oprechtheid voorzien die ze helemaal niet bleken te bezitten. Elke keer als zo’n man het tegendeel bewees, was ik diep teleurgesteld. Maar die ander was gewoon zichzelf. Het waren mijn eigen illusies en hoopvolle verwachtingen (die werden ingehaald door de realiteit) die me hadden ontgoocheld.

Hoe meer ik probeerde om die mannen gewetensvragen te stellen, een diepere waarheid te ontfutselen of ze te wijzen op een patroon, hoe harder ze van me wegvluchtten. En dan was het natuurlijk mijn moeder die al die eindeloze verhalen, overgoten met mijn frustratie en verdriet, te horen kreeg. ‘Het gaat je niet lukken, lieverd,’ kon ze dan meewarig zeggen. ‘Hij is wie hij is en dat blijft zo.’

Iedereen heeft zijn eigen pad

Nu, na een lange struikelroute in de liefde (of te midden daarvan vrees ik eigenlijk), begrijp ik dat ze gelijk had. Het is een natuurwet. Elk mens heeft een eigen ontwikkelingsweg te gaan die hij of zij op eigen kracht moet afleggen. Je kunt een ander niet meetrekken naar een hoger niveau van bewustzijn op punten waar jij toevallig verder in ontwikkeld bent. Dat is jouw taak ook niet. Ieder mens mag er zo lang over doen als hij zelf wil.

Ik schrijf hem nog een keer op. Ieder mens mag er zo lang over doen als hij zelf wil – desnoods, zo geloof ik persoonlijk, meerdere levens. En het is mijn zaak niet. Alleen mijn eigen ontwikkeling en mijn eigen blinde vlekken zijn mijn zaak.

Dan denk ik aan de woorden van mijn moeder

Nu ik mijn drang om anderen ‘het licht te laten zien’ heb overwonnen, kunnen ex-geliefden die me vroeger met groot gemak hoog op de kast of verdrietig in een hoekje kregen, me niet meer zo gek krijgen. Ik kan hun bokkensprongen doorzien, haarfijn voorspellen soms, maar net als ik me er weer over dreig op te winden, denk ik aan de woorden van mijn moeder. ‘Je kunt de ander niet veranderen.’ Ik mag mezelf vreugdevol van die taak ontslaan.

Door anderen gelezen