Levenslessen van de Gilmore Girls

Levenslessen van de Gilmore Girls Levenslessen van de Gilmore Girls Levenslessen van de Gilmore Girls

Steen der Wijzen: Grote wijze woorden komen heus niet allemaal van de Boeddha, Dalai Lama of Rumi. Dit keer haalt Anne Wesseling levenslessen uit afleveringen van Gilmore Girls: ook van een tv-serie kun je leren hoe je je ‘bliss’ kunt volgen.

Hi sweety!’ schrijf ik als ik mijn dochter een WhatsApp-bericht stuur. ‘Dat is zó Lorelai’, zegt ze als ik een nieuwe leren jas laat zien. We gaan alle koffiehuizen in de stad af, op zoek naar onze eigen versie van Luke’s diner.

Inderdaad, we zitten middenin de tv-serie Gilmore Girls. We trekken ons bijna elke avond even terug in de wereld van Stars Hollow. We zitten dan op de bank, onder een dekentje, zoals we vroeger zaten bij het voorlezen.

Datzelfde gevoel is er nu bij het kijken naar een aflevering Gilmore Girls: het voelt als een veilige cocon. Met personages die we kennen en van wie we houden. We leven met ze mee, we praten over ze en spiegelen onze eigen levens aan ze.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
 • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

 • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

 • En nog veel meer

Misschien is het té beschermd, denk ik soms. Maar ik koester die momenten. Omdat vluchten mag, af en toe. En omdat er, bovendien, zoveel levenslessen zijn te halen uit de ervaringen van de Gilmore Girls. Ik weet er zo al drie. Nee vier! Nee vijf!

 • Koester je vriendschappen.
 • Durf te vragen wat je nodig hebt.
 • Werk hard.
 • Wees ambitieus.
 • Je hoeft niet altijd aardig te zijn.
 • Wees lief voor je moeder.
 • Wees lief voor je dochter.
 • Léés.

De lijst is eindeloos. Maar misschien is dit wel de belangrijkste:

 • Follow your bliss.

Follow your bliss is een zin uit de documentaireserie ‘The Power of Myth’. Rory en Paris huren die dvd-serie als ze op voorjaarsvakantie zijn in Florida: Pizza en ‘The Power of Myth’, dat is de perfecte avond, vinden ze.

Paris:I love this. Ik heb ’m vier keer gezien.’
Rory: ‘Vijf’.
Paris: ‘Echt?’
Rory: ‘Bijna zes, als mijn moeder ’m niet had verstopt.’

Wat was dat voor serie? The Power of Myth is gebaseerd op een serie interviews met Joseph Campbell (1904-1987), een Amerikaanse wetenschapper die mythen van over de hele wereld onderzocht. Hij ontdekte dat aan alle grote verhalen, of het nu religieuze verhalen of sprookjes zijn, een basisverhaal ten grondslag ligt. Het is het verhaal van de held, die van huis gaat, avonturen beleeft, moeilijkheden overwint en uiteindelijk zijn of haar bestemming in het leven vindt.

Volg je hart

Follow your bliss, is wat Campbell zijn studenten altijd adviseerde. Dat wordt meestal vertaald met ‘volg je hart’. Je bliss, dat is je geluk, je gelukzaligheid, het is jouw pad in het leven. Het is je hart dat je vertelt of je op de goede weg bent. Als je daadwerkelijk je bliss volgt, kom je op een spoor dat daar altijd al op je lag te wachten, aldus Joseph Campbell. En het moment dat je je eigen pad gaat volgen, is het moment dat het verhaal van je leven begint. Dat is het moment dat je de held wordt van je eigen leven.

Bliss is geluk, of gelukzaligheid.


Wees niet bang

Het is niet altijd gemakkelijk om je pad te volgen. Je moet angsten en tegenslagen overwinnen. Maar wees niet bang, zegt Campbell, want als je je pad volgt, kom je mensen tegen die je helpen, die deuren voor je openen. ‘Follow your bliss and don’t be afraid, and doors will open where you didn’t know they were going to be.’

Follow your bliss. Volg je hart. Het klinkt zo eenvoudig.

Hoe word je de held van je eigen leven?

Soms is er geen twijfel over. Sookie, in aflevering één, is zó onhandig, ze brandt zich aan alle pannen die ze tegenkomt, maar ze heeft geen twijfels over haar pad: ze kookt, ze is chef, dat is wat ze doet, dat is het pad dat ze volgt. Rory raakt uit balans als krantenmagnaat Mitchum Huntzberger haar inwrijft dat ze het niet in zich heeft om journalist te worden – maar ze herpakt zichzelf en ze is daarna alleen maar meer vastbesloten over de weg die ze wil volgen: journalist worden, dát is haar pad.

Andere personages blijven zeven seizoenen zoeken. Er is een moment dat Lorelai totaal niet meer weet wat ze wil. Volg je de weg die je ouders voor je hebben uitgestippeld? Als je juist het tegenovergestelde doet van wat je ouders willen, is dát dan je eigen pad? Hoe kom je erachter wat je zelf echt wilt?

Hoe word je de held van je eigen leven?

Tip van Joseph Campbell: als het lastig is om te bepalen wat je pad is, ga dan naar een stille, heilige ruimte om jezelf terug te vinden.

Misschien is Stars Hollow wel zo’n ruimte.

Televisieseries zijn de mythen van onze tijd, het scherm is ons kampvuur waar verhalen worden verteld waar we van leren en waar we ons aan spiegelen.

Nog vijf afleveringen, nog vier bonusafleveringen. Dan is het verhaal afgelopen. En dan? ‘Dan beginnen we gewoon opnieuw’, zei mijn eigen Rory, terwijl ze (nog ééntje, mamma!) een nieuwe aflevering aanklikte.

Ik schoot in de lach, maar waarom eigenlijk niet? Een mooi verhaal kun je ook eindeloos voorlezen. Even onder een dekentje. En dan die veilige bubbel weer uit, en hopla, koffie, de deur uit, op zoek naar het pad, en de held worden in je eigen leven.

Zoals Lorelai Gilmore zou zeggen: ‘Oy with the poodles!’

Gilmore Girls: a Year in the Life is te zien op Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=TLKUFYAOoRI&list=PLePFb3rlFbw4G1aPfn-9HIH5epz0vFXKq

Meer levenslessen lezen?

Hier zijn de vijf mooiste levenslessen uit Ronja de Roversdochter.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Waarom je je nooit, maar dan ook echt nooit, moet schamen voor psychische problemen
Waarom je je nooit, maar dan ook echt nooit, moet schamen voor psychische problemen