12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?

12 levenslessen van de mens. Welke herken jij? 12 levenslessen van de mens. Welke herken jij? 12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?

Volgens lichtwerker en schrijver Steve Rother kies je, voordat je incarneert, voor een levensles. Die les omvat een thema dat je eens grondig aan de tand wilt voelen, waar je doorheen wilt bewegen en sterker in wilt worden.

Rother omschrijft twaalf levenslessen die je allemaal gedeeltelijk zult herkennen, maar de vraag is: welke herken je het meest in je leven? Welke levensles houdt verband met bijna alles wat je doet? Dat is jouw primaire levensles. Maak in vogelvlucht kennis met de twaalf levenslessen en ontdek welke jij in je eigen leven terugziet.

1. Acceptatie: leef voluit

Het accepteren van jezelf; daar gaat deze levensles over. Zelfwaardering is een thema waar we allemaal mee te maken hebben, maar mensen die middenin de ontwikkeling van deze levensles zitten, klappen dicht van dit onderwerp. Het zijn vaak perfectionisten met een uiterlijk om door een ringetje te halen. Hun smetteloze voorkomen wordt door anderen gezien en gewaardeerd, maar niet door henzelf. Goed is nooit goed genoeg en complimenten aannemen is een grote uitdaging. Mensen met de levensles acceptatie zijn geneigd flow af te remmen, terwijl ze alles in huis hebben om voluit en gelukkig te leven.

2. Aanpassing: kom uit je hoofd

Omgaan met verandering, is waar mensen met de levensles Aanpassing mee te maken krijgen. Vaak leiden ze een leven waarbij verandering aan de orde van de dag is (verhuizingen, scheiding van ouders, ontslag, verliefd worden op iemand anders, overlijden van dierbaren), maar ze hebben er grote moeite mee die te omarmen. Sterker nog: ze verzetten zich ertegen. Ze blijven de dingen liever zien zoals ze waren en blijven net zo lang in oude situaties hangen tot ze het niet meer aankunnen. De uitdaging? Kom uit je hoofd, in je hart en maak zowel contact met intense emoties als met je intuïtie.

3. Zijn: ontdek jezelf

In de nieuwentijdsvocabulaire is ‘zijn’ niet alleen een werkwoord, maar ook en vooral een zelfstandig naamwoord. Zijn betekent bestaan en daar hebben we allemaal mee te maken. Wat maakt het dan een levensles? Mensen met de levensles Zijn ervaren een leegte die ze het liefst continu opvullen met bijvoorbeeld uitgaan, verdovende middelen, relaties, reizen, studie of werk. Eigenlijk willen deze mensen niet ‘zijn’ en daarin zit dan ook de levensles: ontdek dat jij in jezelf alles hebt om een fijn bestaan te leiden. Je bent niet half of anderszins onaf, je bent heel.

4. Menslievendheid: verbind vanuit je hart

Levensles Menslievendheid gaat over het versterken van verbindingen. Mensen met deze levensles vinden het lastig te verbinden vanuit iets anders dan opportunisme en sociaal belang. Ze hebben zichzelf op één staan en zien er de noodzaak niet van in om anderen in hun bewegingen te betrekken. Het kunnen kluizenaars zijn, maar juist ook sociale, populaire mensen die niemand echt kent omdat ze met de verbindingen die ze aangaan een rationeel doel hebben. En dat doel is niet hun hart openen of de ander echt bekijken, maar in dat laatste ligt wel de uitdaging.

5. Communicatie: spreek je uit

Communiceren kun je leren: daar gaat deze levensles over. En dan gaat het niet om het houden van strakke verhalen – wat een kunst is die mensen met deze levensles vaak wel beheersen -, maar om verwoorden wat je nodig hebt. Het is een les die voornamelijk in liefdesrelaties tot uiting komt. Je hoopt of denkt dat je partner oppikt waar jij mee zit of behoefte aan hebt, maar dat is niet zo. Dus de boodschap van deze levensles is: spreek je gevoelens, emoties, angsten en verwachtingen uit.

6. Creatie: verwezenlijk je droom

Met je gedachten creëer je werkelijkheid. Dat kan positief uitpakken, maar angsten en negatieve verwachtingen manifesteren zich ook. Dat ervaren mensen met de levensles Creatie. Het zijn vaak personen die op wat voor manier dan ook iets willen neerzetten. Ze weten al hun hele leven wat, maar geloven in falen en mislukken en daarom zetten ze het niet door. Zolang het in hun hoofd zit, is het een mooie droom. Wie weet wat daarvan overblijft als je het in de wereld zet? Het is de uitdaging van mensen met deze levensles om juist dat te ondervinden.

7. Grensafbakening: ga op plaats één staan

‘Nee’ is een belangrijk woord in het leven van mensen die met de levensles Grensafbakening te maken hebben. Tot hier en niet verder. Het zijn extreem empathische mensen die beter aanvoelen wat de ander nodig heeft, dan wat ze zelf nodig hebben. Het is voor hen de uitdaging om op de eerste plaats te gaan staan en goed te voelen wat van henzelf is en wat van de ander. Op deze manier kunnen ze op hun sterke intuïtie vertrouwen en volledig hun eigen leven leiden.

8. Integriteit: keer naar binnen

Wie ben ik en wat voel ik? Dat zijn de vragen waar mensen met de levensles Integriteit zich mee bezighouden. Deze levensles gaat over het afzetten van (onbewuste) maskers. Ben jij naar buiten toe wie je vanbinnen bent? Let op de spiegel die je hierin krijgt van anderen en op je eigen gevoel. Voelt het soms als een opgave je tot anderen te verhouden en kleur je je gedrag en uitspraken nog wel eens naar verwachtingen die anderen van je hebben? Dan zou het goed kunnen dat dit jouw levensles is. Keer naar binnen en zoek eens grondig uit wie zich daar bevindt.

9. Liefde: geef aan jezelf

Levensles Liefde gaat over geven. En dan niet over weggeven, maar over liefde geven aan jezelf. Als dit je levensles is, heb je moeite met alleen zijn. Je duikt het liefst willekeurige relaties in om maar samen te zijn en om de ander jouw liefde te geven. Voor mensen met deze levensles is het goed om een tijd alleen te zijn en van die tijd een heerlijke te maken. Een waarin je niemand nodig hebt. Jezelf liefhebben is noodzakelijk om anderen liefde te kunnen geven. Een aloud cliché en een waarheid als een koe.

10. Vertrouwen: trek vertrouwen aan

Weet jij als geen ander wanneer mensen niet te vertrouwen zijn? Heb je in je leven meermalen situaties meegemaakt waarin dit het geval was? Dan is het moeilijk om weer te vertrouwen. Als je erkent dat mensen met jouw emoties gespeeld hebben of anderszins misbruik hebben gemaakt van jou, is dat vreselijk pijnlijk. Maar het sterkt je in je ontdekkingstocht naar wat vertrouwen wél is. Je wordt uitgedaagd jezelf volledig te vertrouwen en op die manier mensen aan te trekken die jouw vertrouwen waard zijn.

11. Waarheid: sta voor jezelf

Als Waarheid jouw levensles is, weet jij je perfect aan te passen aan de waarheid van een ander. Je vindt het ook bijster interessant en fijn om de waarheid van een ander te kennen. Lastiger vind je het om continu trouw te zijn aan die van jezelf. Je raakt wel eens in leugens verstrikt omdat het je grote moeite kost eerlijk te zijn. Deze levensles vraagt je te gaan staan voor wat je vindt. Om in de spiegel te kijken en te onderkennen wie jij bent in de ogen van jezélf. Blijf bij jezelf en wees niet bang voor confrontatie.

12. Genade: maak je los

Het persoonlijke ben je ontstegen als je levensles Genade is. Universele waarden zijn nu belangrijk. Mensen met deze levensles vertrouwen blind op de signalen van het universum en bewegen daarin mee. Wat lastig is, is dat het mensen zijn die door hun omgeving niet of nauwelijks begrepen worden of geen aansluiting vinden. Dat kan een eenzaam gevoel opleveren en het kan ervoor zorgen dat ze het lastig vinden van het proces te genieten waarin hun leven zich ontvouwt. Het is de uitdaging om niet op te gaan in de massa, maar om jouw perspectief en diepe vertrouwen in het leven te omarmen. Wie weet kun je er zelfs mensen mee inspireren.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Ben jij emotioneel afhankelijk? Zo stop je ermee.

Volgend artikel
Dit is jouw levensmissie volgens je sterrenbeeld
Dit is jouw levensmissie volgens je sterrenbeeld