Terug naar overzicht

Jij bent mooi, ik ben mooi

Categorie
Jij bent mooi, ik ben mooi

Het doet iets met je, als iemand je vertelt waarom hij of zij je waardeert. Je voelt je sterker, gezien en verbonden. Maar waarom wachten tot een ander zegt dat je een mooi mens bent? Dat kun je zelf ook.

Hoezeer een paar spontane schouderklopjes je leven kunnen opvrolijken, merkte ik een tijdje geleden. Voorafgaand aan een brainstorm met collega’s moest iedereen een vragenlijst invullen. Uit de antwoorden kwam een bepaald profiel rollen, dat aangaf welke rol iemand binnen de groep vervulde. Aan ons de taak om te achterhalen welk profiel bij wie hoorde: wie was de leider, de bemiddelaar, de loyale medewerker en wie de rebel? Toen mijn profiel werd besproken, leidde dat voor mij – volkomen onverwacht – tot een regen aan complimenten. Ze vonden mij, zo bleek, een heel fijne collega. Ik werd zomaar overladen met waardering. Bij leven nog wel. Het ontroerde me en voelde als balsem voor de ziel. Elke keer als ik er aan terugdacht, bloeide ik weer op. Deze ervaring maakte me niet alleen zelfbewuster, maar ook sterker.

Meer kracht

Als iemand vertelt waarom hij of zij je bijzonder vindt, of een blik bevestigt dat je er mag zijn, voelt dat als een cadeau. Zo’n liefdevolle uiting kan echt kracht geven, dus waarom doen we dat dan niet vaker? ‘Het heeft een positief effect op je levensgeluk en gezondheid. In het moment en op termijn,’ weet mindfulnesstrainer Sabine van der Post. Samen met neurowetenschapper Roeland Dietvorst was zij betrokken bij een landelijk onderzoek van zorgverzekeraar Menzis, dat naging of mensen ook tegen zichzelf durven zeggen dat ze mooi zijn.

Verander je brein

Zo’n gek idee is dat namelijk niet, om jezelf een schouderklopje te geven en zo nu en dan uit te spreken wat je een mooi mens maakt. Sterker nog: het blijkt heel gezond. ‘Door dit soort oefeningen doe je een beroep op neuroplasticiteit. Dat is het vermogen van het brein om zich aan te passen en te veranderen. Die veranderingen zorgen ervoor dat je beter omgaat met stress en emoties beter kunt reguleren,’ licht Dietvorst toe.

Gek genoeg

Toch vindt 79 procent van de Nederlanders het ongemakkelijk om te vertellen wat hen tot een mooi mens maakt. 40 procent komt zelfs niet eens op het idee om dat tegen zichzelf te zeggen. Want hoe geloofwaardig is het om jezelf op de borst te kloppen? Zoiets zweemt naar een te groot ego, en daar moeten we niet veel van hebben. Ook blijken schaamte en onzekerheid een grote rol te spelen. Niet zo vreemd natuurlijk, in ons ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-land, waarin mensen de neiging hebben om hun sterke kanten te bagatelliseren.
‘Kritiek op jezelf weegt vaak zwaarder dan een compliment,’ bevestigt Dietvorst. ‘Dat komt omdat het brein informatie over potentiële gevaren of bedreigingen relevanter vindt om te overleven dan positieve informatie.’

Because I’m happy

Een compliment van iemand uit de omgeving kan gelukkig bijna driekwart van de mensen wél aannemen. Die erkenning maakt ons blij en trots. Maar hoe vaak anderen je ook vertellen dat ze je mooi vinden, het geheim van een tevreden gevoel ligt dus toch in de eerste plaats verscholen in het accepteren van jezelf. Met je sterke én zwakke eigenschappen. Wie happy met zichzelf is, straalt dat uit. En dat maakt je nog een mooier persoon. Het is dus beslist de moeite waard om jezelf er regelmatig aan te herinneren dat je er best mag zijn. Al kan dat, inderdaad, een beetje oefening vragen.

Wat het met je doet als je door dierbaren wordt ingefluisterd dat je mooi bent, is te zien in deze drie indrukwekkende minidocumentaires: menzis.nl/mooimens. Hier vind je ook meer informatie over het onderzoek en over de experts.

Zo maak je het jezelf makkelijker om complimenten te geven

  • Vertel anderen welke mooie eigenschappen en kwaliteiten ze hebben
  • Start je dag een week lang met een compliment aan jezelf. Lastig? Bedenk dan waarvoor je dankbaar bent. Zo train je een vriendelijke houding naar jezelf. Dan wordt het vanzelf makkelijker om tot complimenten te komen.
  • Glimlach eens wat vaker naar mensen die je tegenkomt. Tijdens een wandeling, een fietsrit, in de supermarkt. Kun je voor jezelf onder woorden brengen wat de impact hiervan is?
  • Niemand is perfect: geef jezelf ook een compliment als je een fout hebt gemaakt en je jezelf daarna weer herpakt
  • Bewaak je grenzen en merk op wanneer je gespannen raakt. Help jezelf met de vraag: welke sterke kant van mij heb ik nu nodig?
  • Sta ’s avonds stil bij de (kleine) dingen die je hebt gedaan waarover je tevreden bent en die je blij maken met de dag en met jezelf.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Menzis, mens wat ben je mooi.

Door anderen gelezen