Snap je niks van je familie? Ontdek jouw familiepatroon

Snap je niks van je familie? Ontdek jouw familiepatroon Snap je niks van je familie? Ontdek jouw familiepatroon Snap je niks van je familie? Ontdek jouw familiepatroon

Het nest waarin je geboren bent, heeft je gevormd. Dat is een waarheid als een koe. Maar wist je ook dat je, door de juiste vragen te stellen over jouw familiegeschiedenis – zelfs over je grootouders en overgrootouders – jezelf veel beter kunt leren begrijpen?

Ook als je je ouders, broers of zussen soms wel achter het behang kunt plakken, en zelfs wanneer je geen contact meer met ze hebt, blijft het een feit dat je deel uitmaakt van een unieke groep mensen. Die groep heeft zo z’n eigen gebruiksaanwijzing, met regels, voorkeuren, herinneringen en eigenaardigheden. En die gebruiksaanwijzing heeft jou mede gemaakt tot wie je bent.

Elk huisje heeft z’n kruisje

In haar boek ‘Het zit in de familie’ zet de Duitse psychologe en relatie- en familietherapeute Sandra Konrad uiteen waarom je familiegeschiedenis zoveel invloed heeft op wie je bent. Die invloed gaat ver terug: zelfs tot je overgrootouders en daarvóór. Heb je verdriet (gehad) om dingen die in je familie gebeurd zijn? Laat één ding dan een troost voor je zijn: ‘Een volkomen ongeschonden familie bestaat niet’, schrijft Konrad.

Als je wilt begrijpen wat jou verbindt met je familie (of juist waarom je afstand probeert te houden), wat jou gevormd heeft, welke verwachtingen je ouders van je hadden en waarom, en waar je gevoelig voor bent, dan raadt ze je aan ‘op reis’ te gaan naar het verleden. Zo vind je jouw familiepatroon.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Op reis naar het verleden

Je begint de reis bij jezelf, en gaat dan steeds verder terug. Wat is belangrijk voor je in het leven, wat zijn jouw waarden? Volgens welke stelregels heb je grote beslissingen genomen (verhuizen, werk kiezen, een partner)? Op welke vlakken zijn je ouders tevreden met jou, en op welke vlakken niet? Zie je overeenkomsten tussen de manier waarop jij je leven leidt, en hoe een van je ouders dat doet? Is er iets waar je mee worstelt in je leven, en hoe hangt dit samen met je verleden en je familie?

Als je de waarden van jouw familie kunt formuleren, ontdek je ook welke verwachtingen ze van jou hadden. Onbewust gaven ze je misschien een opdracht mee, bijvoorbeeld om iets te doen wat een van hen graag gewild had, of om een bepaalde rol in het gezin te vervullen (de clown, als jongste kind, die lucht in het geheel bracht, of juist de verantwoordelijke oudste zoon of dochter).

Vind je het lastig om al die informatie een plek te geven, pak dan een vel papier en teken een familiediagram. Schrijf bij ieder familielid een paar zinnen over wie hij of zij is, waar hij van droomt, wat zijn overtuigingen zijn, wat zijn grootste moeilijkheid was en wat zijn grootste geluk. Hoe meer je weet, hoe helderder je ziet uit welk nest jij kwam. Daar zal misschien best eens een traan bij vloeien, of veel meer dan een. Maar Konrad is er na jarenlange ervaring in haar praktijk van overtuigd: wat je weet over je familie en jezelf kan je alleen maar helpen om te groeien.

Meer weten?

Sandra Konrad, Het zit in de familie. Hoe we ons kunnen bevrijden van negatieve invloeden vanuit de familie. Uitgeverij Juwelenschip.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over familiepatronen?

Wat is jouw plaats in je familie? Ontdek en doorbreek je patronen.

Volgend artikel
Als je de steun van je familie mist
Als je de steun van je familie mist