Projectie: een spiegel om eens aandachtig in te kijken

Projectie: een spiegel om eens aandachtig in te kijken Projectie: een spiegel om eens aandachtig in te kijken Projectie: een spiegel om eens aandachtig in te kijken

Angsten en onzekerheden op anderen projecteren doen we allemaal. Het is de meest openlijke en onbewuste tentoonstelling van wat er leeft in ons onbewuste. En het flauwe is: je herkent het vooral bij anderen. Je eigen projecties zien en begrijpen, is een kunst.

Hoe je ze herkent? Denk maar aan de onderwerpen waar jij op aanslaat. Je reageert fel, boos, emotioneel of hard op een situatie. Zelf vind je het buitengewoon terecht, maar je ziet dat de omstanders onder de indruk zijn van de intensiteit van je reactie.

Houd zulke momenten in gedachten tijdens het lezen van dit artikel. Wat is projectie? En wat zijn complexen die jij projecteert? Karen Hamaker-Zondag beschrijft het helder en praktisch in Het projectiemechanisme in de praktijk.

Oorsprong van complexen

Allereerst: je eigen projecties detecteren en bekijken, doe je niet om jezelf te bekritiseren, maar om jezelf beter te leren kennen. Projecties geven namelijk weer welke (verdrongen) angsten of onzekerheden er in jou leven. Die kunnen ontstaan door een situatie uit je eigen leven, maar kun je ook oppikken uit de gezins- of familielijn. Interessant dus om te kijken naar wat jou herhaaldelijk aangrijpt. Als een complex niet zichtbaar wordt, kan een familieopstelling helpen om aan het licht te brengen wat er vanuit de familielijn in jouw systeem terecht is gekomen.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Verliefde gevoelens

Een andere vorm van projectie is bewondering of verliefdheid. Je kunt niet stoppen aan iemand te denken, over iemand te praten of naar iemand te kijken. In veel gevallen heeft deze persoon een eigenschap die jij ook in je hebt, maar die nog niet tot uiting is gekomen. Welke eigenschap is dat? Wat maakt deze persoon zo onweerstaanbaar voor jou? En het belangrijkste: hoe kun je deze eigenschap in jezelf activeren? Schrik dus niet van onverwachte verliefde gevoelens, maar zie het als een stap in de goede richting. Misschien groeit er een mooie relatie of band uit, misschien niet. Het belangrijkste is dat je ontdekt wat deze persoon in jou losmaakt.

Vragen om projecties te ontrafelen

Om je projecties helder in kaart te brengen, zijn er een aantal vragen om jezelf te stellen volgens Hamaker-Zondag. Wat ontroert je? Wat maakt je boos? Aan wie denk je veel? Wat fascineert je? Over wie heb je het vaak? Wie zet je op een voetstuk? Wie juist niet? Welke situaties ontloop je? Heb je een terugkerende angst? Een lievelingsfantasie? Welk programma kijk je het liefst? Schijnbaar simpele vragen die je helder inzicht geven in je onbewuste. Zoom maar eens dieper in op je antwoorden. Stel: je praat altijd negatief over iemand in je omgeving. Wat maakt dat deze persoon jou in de kern raakt? Welke eigenschappen heeft deze persoon? Heb je die eigenschappen zelf? Zou je ze willen hebben of wil je ze juist kwijt? Ga op onderzoek uit en ontdek wat er in je leeft.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Zo kun je breken met slechte gewoonten.

Volgend artikel
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden