Dit is een brief die elke (ouder met) puber moet lezen

Door Susan Smit
Dit is een brief die elke (ouder met) puber moet lezen Dit is een brief die elke (ouder met) puber moet lezen Dit is een brief die elke (ouder met) puber moet lezen

‘Wat heb je een haast om al je vragen te beantwoorden.’

Wat ben je druk bezig de wereld te begrijpen. Wat wil je haar graag doorgronden, zodat je je veilig kunt voelen en je positie kunt bepalen. Wat heb je een haast om al je vragen te beantwoorden.

Zoeken naar je eigen waarheid

Je wilt het allemaal zo goed doen. Je tast af, zoekt naar juist en verkeerd, naar mooi en lelijk, naar wat hoort en wat niet hoort. ‘Goed’ en ‘slecht’ zijn niet zulke absolute begrippen als mensen die zo gemakkelijk met deze woorden strooien je willen doen geloven. En hoe het hoort, lieverd, dat is al helemaal een bedenksel. Veel belangrijker dan zoeken naar goed en kwaad is het onderscheid tussen waar en niet waar. Als je voelt dat iets waar voor jou is, zul je een klein schokje voelen. Je kent dan misschien niet de Enige Echte Waarheid, maar je bent toch in ieder geval een stukje dichter bij je eigen waarheid gekomen.

De waarheid liefhebben betekent kritisch zijn, loslaten wat je denkt te weten, je eigen aandeel in de dingen erkennen, illusies doorprikken, de dingen zien zoals ze zijn, niet hoe ze worden voorgespiegeld. En het betekent ook bereid zijn je waarheden weer bij te stellen als dat nodig is en open te staan voor andere mogelijkheden.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Durf te twijfelen

Durf te twijfelen, zou ik je de komende jaren steeds maar weer willen toefluisteren. Het vermogen te twijfelen is misschien wel je belangrijkste instrument. Durf niet te weten. Durf je oordeel op te schorten. Durf van gedachten te veranderen. Zeker en stellig zijn wordt in deze wereld meestal sterk en betrouwbaar gevonden, twijfelen daarentegen zou voor slapjanussen en draaikonten zijn. En dat terwijl twijfel het begin van alle kennis is. Wie niet durft te twijfelen, al te rap de waarheid denkt te kennen en daarover een oordeel klaar heeft, doet zichzelf een blinddoek voor.

De middelbare schoolwereld die je hebt betreden omvat zoveel kansen om je met leeftijdgenoten te verbinden. Vriendschappen, soms voor het leven, zul je er sluiten. Je zult ervaringen delen, plezier maken, conflicten uitvechten en verbonden sluiten. Soms zul je alleen staan en andere keren voel je een ‘Wij tegen de wereld’-sfeer. Met slappe lach, kriebels in je buik, en soms knikkende knieën zul je met hen nieuwe gebeurtenissen beter tegemoet kunnen treden, gewoon omdat je samen bent.

Verbinden met een open hart

Binnen al die verbintenissen met vrienden en vriendinnen is het belangrijk om jezelf te blijven zoeken en jezelf nooit te verloochenen, ook al wil je nog zo graag aansluiting en acceptatie. Onthoud: leuk gevonden worden is alleen maar iets waard als je leuk gevonden wordt om wie je bent. Wie je écht bent. Het gaat erom je in te voelen in anderen, je met een open hart met enkelen te verbinden en tóch trouw te blijven aan jezelf. Want daarin, lief pubermens, ligt je levenslust, je creativiteit, je geluk en je vrijheid besloten.

Met liefde en eerbied voor wie je bent,

Susan

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom een oprechte pluim het mooiste cadeau is
Waarom een oprechte pluim het mooiste cadeau is