Waarom een beetje minder comfort ook zo z’n voordelen heeft

Waarom een beetje minder comfort ook zo z’n voordelen heeft Waarom een beetje minder comfort ook zo z’n voordelen heeft Waarom een beetje minder comfort ook zo z’n voordelen heeft

Het gemak dient de mens! Eh, ja… maar de laatste tijd zijn er steeds meer signalen dat een beetje mínder comfort op z’n tijd ook voordelen heeft. Je wordt er namelijk fitter van. In meerdere opzichten.

We maken het ons het liefst gemakkelijk, maar het begint er steeds meer op te lijken dat we daardoor uiteindelijk vaak minder goed af zijn. Een beetje minder comfortabel is namelijk juist goed voor je.

Dat hadden we natuurlijk zelf kunnen bedenken, als we niet zo comfortabel op de bank zaten, onder een dekentje en met warme slofjes aan. Tja. Je gaat het jezelf niet exprés moeilijk maken, natuurlijk. Hoewel, waarom eigenlijk niet? Drie redenen waarom kleine dagelijkse ongemakken je juist kunnen helpen om fit en gezond te blijven. Tegenwind? Daar word je sterk van!

1 Juist dagelijkse beweging is goed

Traplopen, je boodschappen sjouwen, iets zwaars tillen, een sprintje trekken voor de bus, het huishouden. Je kunt erover zuchten en steunen, maar de waarheid is: je wordt er fit van. Net als van met de kinderen spelen, tegen de wind in fietsen en een keer extra heen en weer lopen omdat je iets vergat mee te nemen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Stoelen, liften en roltrappen zijn voor mensen die ze echt nodig hebben. Voor de rest geldt: meer bewegen gedurende de dag is goed voor je, waarschijnlijk zelfs béter dan de hele dag zitten en dan ’s avonds fanatiek gaan sporten. Want dat laatste, hoorden we op NPO Radio 1, daar word je juist lui van.

Dus: zijn er geen zitplaatsen meer in de trein? Mooi zo, een half uurtje staan is voor de afwisseling beter dan nog een half uur zitten. Lift of roltrap stuk? Je ging tóch al met de trap. Wind tegen op de fiets? Lekker even beuken!

2 Lekker zonder jas naar buiten. Voor je weerstand.

Warme thee, hete douche, verwarming op 21. Mensen houden van warmte, maar voor je lichaam is het juist goed als je varieert tussen temperaturen. Daardoor train je je bloedvaten, waardoor je temperatuurverschillen beter op kunt vangen, en bovendien stimuleren temperatuurwisselingen je immuunsysteem. Is ijskoud douchen een brug te ver, ga dan af en toe gewoon even zonder jas naar buiten als het koud is.

Koukleum? Even doorzetten. Zelfs onze Pauline (van huis uit een koukleum) merkte dat ze er binnen een paar weken aan wende om de thermostaat thuis een paar graden lager te zetten. Een lager gasverbruik is trouwens óók winst.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

3 Alles uitbesteden. Waarom zou je?

Het is gemakkelijk en efficiënt, zeker als je krap in je tijd zit, om klusjes uit te besteden. Maar als je bijna alles uitbesteed, loop je dan niet het ware  leven mis? Koen Haegens stelde die vraag in een mooi essay in Volkskrant Magazine. Hij belicht ook de voordelen van suffe klusjes. Je kunt een prachtige taart kopen, maar dan mis je het samen rommelen en bijpraten in de keuken en de voldoening achteraf. De lekke band repareren, koken, bakken, de klusjes in de tuin en in huis. Je kunt het allemaal zelf. Kinderen in huis? Voor hen is het óók prettig als ze leren dat je de meeste klusjes zelf kunt doen. Samen met pappa of mamma je nieuwe bed in elkaar zetten. Stoer!

We zijn niet van suiker

De basisvraag is natuurlijk: waarom zou eigenlijk alles in het leven efficiënt, gemakkelijk en comfortabel moeten zijn? Een beetje ongemak af en toe is helemaal niet erg. Word je hard van. Het grootste voordeel: je verandert, stukje bij beetje, in iemand die het niet snel koud heeft, niet klaagt bij te weinig zitplaatsen in de trein, die niet piept als de dingen even tegen zitten en handen uit mouwen durft te steken. In iemand, kortom, die tegen een stootje kan. En dat maakt het hele leven nèt een beetje leuker en lichter.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Hoe kun je winnen, zelfs als je verliest?
Hoe kun je winnen, zelfs als je verliest?