Deze tien vragen zouden we vaker aan mannen moeten stellen

Deze tien vragen zouden we vaker aan mannen moeten stellen Deze tien vragen zouden we vaker aan mannen moeten stellen Deze tien vragen zouden we vaker aan mannen moeten stellen

Praten over verdriet of angst? Veel mannen doen dat niet zo makkelijk. In de oude smartlap ‘Een man mag niet huilen’ zit nog steeds een kern van waarheid. Dat moet veranderen, vindt Nathan Vos.

Want hoe minder mannen praten over hun gevoelens, hoe meer ze worstelen als het niet goed met hen gaat. Schrijver Nathan Vos zag het van heel dichtbij, toen zijn broer plotseling zelfmoord pleegde. Zijn broer, die zo stabiel en gelukkig overkwam.

Leed onder mannen

Nathan keek om zich heen en zag ineens veel meer leed onder de mannen om zich heen. De een lag in scheiding, de ander was depressief, weer een ander al jarenlang verslaafd. Nathan deed onderzoek en ontdekte dat er veel meer mannen dan vrouwen zijn die hun leven beëindigen. Dat komt doordat ze worstelen met hun emoties, daar is hij van overtuigd.

In zijn TED-talk pleit hij voor een ding: praten. Voor zijn boek Man o man interviewde hij elf weduwen van mannen die suïcide pleegden, en al die mannen bleken opvallend veel gemeen te hebben. Stuk voor stuk vonden ze zichzelf niet de moeite waard, stuk voor stuk hadden ze moeite om met hun emoties om te gaan. En ook: bijna allemaal hadden ze een moeizame relatie met hun vader. Ze misten een goed mannelijk rolmodel.

Tien vragen voor mannen

Als mannen makkelijker kunnen praten over hun gevoelens, geeft dat lucht. Vandaar Nathans oproep: geef ons de ruimte om te praten, stel ons vragen! Zoals bijvoorbeeld:

 • Wat betekent vrijheid voor jou?
 • Wat is een vader?
 • Wat betekent het om de liefde te bedrijven?
 • Wat is een goed gesprek?
 • Wat betekent het om een jongen te zijn?
 • Welke rollen speel je?
 • Welke herinnering koester je?
 • Welke herinnering zit je nog altijd dwars?
 • Wat brengt jou aan het huilen?
 • Geloof je dat je goed genoeg bent?

En gaat het niet goed met iemand in je omgeving (man of vrouw, uiteraard), durf dan te vragen of diegene weleens gedachten heeft over zelfmoord. Die gedachten worden niet zwaarder door erover te praten – misschien juist een beetje lichter.

Meer weten?

 • Behalve een boek, maakte Nathan Vos ook een documentaire over mannen die zelfmoord plegen, samen met Frans Bromet.
Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over mannen en gevoel?

Als een man verdriet heeft: omgaan met tegenslag en rouw.

Volgend artikel
Man en hooggevoelig? Waarom dat je niet minder ‘stoer’ of ‘mannelijk’ maakt
Man en hooggevoelig? Waarom dat je niet minder ‘stoer’ of ‘mannelijk’ maakt