Voel je je wel eens eenzaam in een groep? Dit is hoe je dat gevoel doorbreekt

Fotografie Tekst Janita Naaijer
Voel je je wel eens eenzaam in een groep? Dit is hoe je dat gevoel doorbreekt Voel je je wel eens eenzaam in een groep? Dit is hoe je dat gevoel doorbreekt Voel je je wel eens eenzaam in een groep? Dit is hoe je dat gevoel doorbreekt

December is de feest – en familiemaand bij uitstek. Maar juist daardoor kun je je in de laatste weken van het jaar ook behoorlijk eenzaam voelen. Soms zelfs terwijl je omringd bent met je geliefden. Hoe doorbreek je die ongemakkelijke situatie?  

‘Eenzaamheid is in wezen het verdriet dat wordt veroorzaakt door gebrek aan verbondenheid, of het verdriet als gevolg van afstandelijkheid’, schrijft relatietherapeut Kira Asatryan in Stap uit je eenzaamheid. Een mooie definitie die duidelijk maakt dat het aantal sociale contacten dat we hebben geen graadmeter hoeft te zijn voor hoe gelukkig we ons voelen in sociaal opzicht.

Sterker nog: juist te midden van anderen kunnen we soms een diepe eenzaamheid ervaren. Bijvoorbeeld op een feestje waar we ons niet thuis voelen. Of in de buurt van familie van wie we zo lijken te verschillen dat het bijna voelt alsof er een onoverbrugbare kloof tussen ons instaat.

Laat jij jezelf wel zien?

Het tegenovergestelde van eenzaamheid is verbinding. De soms bijna magische en wederzijdse ervaring dat iemand anders toegang heeft tot je innerlijke wereld, het gevoel dat iemand je écht kent en om je geeft. Om dat te kunnen ervaren, is het noodzakelijk dat je jezelf laat zien met al je mooie en minder mooie kanten.

Als je je eenzaam voelt in gezelschap kan het daarom helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

– Zijn er bepaalde aspecten of eigenschappen van mezelf die ik probeer te verbergen?
– Ervaar ik emoties zoals woede of frustratie die ik niet uit?
– Wil ik dit contact eigenlijk anders vormgeven?

Heb je een of meer van deze vragen met ‘ja’ beantwoord? Uit jezelf dan en maak je behoeften kenbaar. Alleen zo kun je de ruis weghalen die verbinding in de weg staat.

Relaties die niet langer stromen

Wanneer je zeker weet dat je jezelf laat zien en eerlijk uitspreekt, is het wellicht tijd om de relatie(s) die stroef verlopen tegen het licht te houden. Stroomt het? Word ik nog wel gelukkig van dit contact? Voedt het me voldoende of is er sprake van eenrichtingsverkeer en is het tijd om afscheid te nemen?

Wanneer je worstelt met familiebanden, is het vaak wat lastiger om deze vragen te beantwoorden. Nee, je zou er misschien niet voor kiezen om een vriendschap aan te knopen met je lastige vader of moeder, maar je houdt wel onvoorwaardelijk van hem of haar. Vraag je in zo’n situatie nogmaals af hoe jij het contact zou kunnen vormgeven op een manier die meer aansluit bij je behoeften. Of ga op zoek naar een activiteit die jullie beide leuk vinden om te ondernemen.

Samen in beweging komen en plezier maken, zorgt ook voor verbinding. Al is het alleen maar omdat je de glimlach op elkaars gezicht herkent.

Voor wie opziet tegen de feestdagen schreef Lisette Thooft een artikel met tips over hoe je kunt omgaan met gecompliceerde familiebanden.

Verder lezen?

‘Stap uit je eenzaamheid. Terug naar waar je thuishoort in verbinding met jezelf en anderen’, Kira Asatryan, Uitgeverij AnkhHermes.

Dit is het derde deel van een serie over hoe je kunt omgaan met eenzaamheid en verdriet. Lees ook deel één en deel twee.

Volgend artikel
Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder
Maak jij een moeilijke periode door? Deze twee adviezen helpen je verder