Waarom een mislukking soms een groot cadeau is

Waarom een mislukking soms een groot cadeau is Waarom een mislukking soms een groot cadeau is Waarom een mislukking soms een groot cadeau is

Je zou misschien denken dat een van de meest succesvolle schrijfsters aller tijden geen idee heeft hoe het is om te falen. Maar juist J.K. Rowling – inderdaad, zij van Harry Potter – weet er alles van. De speech die zij gaf voor een grote groep afgestudeerden van de Harvard-universiteit, is ronduit inspirerend.

Er was een tijd dat Joanne Rowling geen idee had hoe een jonge tovenaar met een rond brilletje haar leven zou veranderen. Ze stond op het punt om af te studeren in klassieke talen en had nog geen idee wat daarná zou volgen. Wat ze wel wist, was dat haar grootste angst was om te mislukken.

Donkere tunnel

Nu, een jaar of dertig later, is dat moeilijk voor te stellen: Joanne Rowling werd over de hele wereld bekend als J.K. Rowling, de verhaaltjes die ze aan haar dochter vertelde mondden uit in een serie jeugdboeken die alle records brak. Maar daar ging wel wat aan vooraf.

Een paar jaar na haar afstuderen was haar leven inderdaad, naar haar eigen maatstaven, mislukt. Ze was een werkloze, alleenstaande moeder, en ze was arm. Alles wat haar ouders níet voor haar hadden gewild, was gebeurd. Dat vertelt ze aan de graduates van de prestigieuze Harvarduniversiteit, waarvan de meesten het waarschijnlijk nog ver gaan schoppen in het leven.

Stevig fundament

Maar nu komt de les die ze met hen wil delen. Die periode was naar, verdrietig, hopeloos, een donkere tunnel. Maar het was achteraf ook een voedingsbodem voor haar succes – misschien had ze de Harry Potter-boeken zonder die periode wel nooit geschreven. De tijd waarin ze in een diep dal zat, leerde haar om zich op de belangrijke dingen te richten.

‘Als ik geslaagd was op een ander gebied, dan was ik misschien nooit zo vastbesloten geweest om te slagen op dat ene terrein waar ik voor mijn gevoel echt thuishoorde. Het was een bevrijding: mijn grootste angst was toch al werkelijkheid geworden en ik leefde nog, ik had een dochter van wie ik zielsveel hield, ik had een oude typemachine en een omvangrijk idee. En zo werd de bodem van de put het stevige fundament waarop ik mijn leven opnieuw bouwde.’

Geschenk

Hoe bang ze ook voor mislukking was geweest toen ze nog studeerde, achteraf had ze het niet willen missen. Het had ook eigenlijk niet anders gekund. ‘Je kunt onmogelijk een leven leiden waarin nooit iets misgaat, tenzij je zo voorzichtig bent dat je net zo goed niet had kunnen leven – en in dat geval is dát juist je mislukking.’

Sinds ze weet dat juist de tegenslagen en missers haar sterker en wijzer hebben gemaakt, is ze eigenlijk nergens meer bang voor. ‘Je zult jezelf en de kracht van je relaties nooit echt kennen totdat ze door tegenslag op de proef gesteld zijn. Dat besef is een geschenk, al is de weg ernaartoe pijnlijk, en voor mij is het meer waard dan alle diploma’s en getuigschriften die ik ooit heb gehaald.’

Meer lezen?

De speech van J.K. Rowling is uitgegeven in een boekje: ‘Wat belangrijk is’ (De Boekerij, 2018). Je kunt ‘m hier bekijken:

Lees ook

  • Introvert? Deze zelfzorgmethode is precies wat je nodig hebt
  • Hoe je met een vision board kunt ontdekken wat je echt wilt
  • Vind je het lastig om een afspraak ver van tevoren vast te leggen? Dit is hoe je daarmee om kunt gaan
Volgend artikel
Lieve vrouw, durf jij ruimte in te nemen?
Lieve vrouw, durf jij ruimte in te nemen?