Wil je weten wat er echt toe doet, in het leven? Luister dan naar deze krachtige boodschap van J.K. Rowling

Wil je weten wat er echt toe doet, in het leven? Luister dan naar deze krachtige boodschap van J.K. Rowling Wil je weten wat er echt toe doet, in het leven? Luister dan naar deze krachtige boodschap van J.K. Rowling Wil je weten wat er echt toe doet, in het leven? Luister dan naar deze krachtige boodschap van J.K. Rowling

Mislukkingen omarmen en verbeeldingskracht vrij spel geven. Dat zijn volgens wereldberoemd bestseller-auteur J.K. Rowling de belangrijkste ingrediënten van een goed en gelukkig leven.

Het is al zo’n 13 jaar geleden dat J.K. Rowling haar inspirerende afstudeerspeech voor honderden kersverse Harvard-alumni ten gehore bracht. Ze maakte daarmee zoveel indruk dat haar speech in 2015 zelfs in boekvorm op de markt is gekomen. In haar speech benadrukt Rowling twee dingen: waarom we mislukkingen zouden moeten omarmen en wat de meerwaarde is van verbeeldingskracht, voor individuen en voor de wereld als geheel.

Makkelijk praten

Niet bang zijn voor mislukking en onze fantasie de vrije loop laten. Dat zijn volgens de Harry Potter-auteur twee van de belangrijkste ingrediënten voor een rijk, succesvol leven. Een scepticus zou kunnen denken: makkelijk praten voor iemand die één van de meest populaire boekenreeksen ter wereld heeft geschreven.

‘Ik was een grote mislukking’

Het grappige: voor Rowling één van de best verkochte auteurs ter wereld werd, ging het haar een stuk minder voor de wind. Ze vertelde: ‘Ik denk dat ik gerust kan stellen dat ik, naar de gebruikelijke maatstaven, amper zeven jaar na mijn afstuderen en gigantische mislukking was. Een buitengewoon kortstondig huwelijk was stukgelopen, ik was werkloos, een alleenstaande moeder en zo arm als je maar kunt zijn in het hedendaagse Groot-Britannië, al had ik nog wel een dak boven mijn hoofd.’

Online training Mindful Leven

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust


Falen is vrij zijn

Wat daar nou precies zo positief aan was? Niks, geeft Rowling eerlijk toe. Het is natuurlijk niet alsof ze in die donkere periode in haar leven al zag dat er een gigantisch licht aan het eind van de tunnel zou zijn. Waarom het dan toch goed is om mislukkingen te omarmen? Omdat het je dwingt terug te keren naar de essentie. “Het was een bevrijding: mijn grootste angst was toch al werkelijkheid geworden en ik leefde nog.”

Iets later zegt ze: “Jullie zullen het misschien nooit ervaren op dezelfde schaal als ik het destijds ervoer, maar enige mate van mislukking is onontkoombaar in het leven. Je kunt onmogelijk een leven leiden waarin nooit iets misgaat, tenzij je zo voorzichtig bent dat je net zo goed niet had kunnen leven – en in dat geval is dát juist je mislukking”.

De kracht van verbeelding

Omarm falen, want het is onvermijdelijk én geeft je inzicht in jezelf. Dat is de eerste boodschap die Rowling in haar speech deelt. De tweede draait om verbeeldingskracht. “In haar meest transformerende en onthullende hoedanigheid is fantasie datgene wat ons in staat stelt mee te leven met mensen wier ervaringen wij nooit hebben gedeeld.”

Rowling ziet verbeeldingskracht niet alleen als een levendige fantasie, maar als middel om je te verplaatsen in de levens van anderen. En dat empathische vermogen stelt ons in staat de realiteit te veranderen. Niet alleen die van onszelf, maar ook die van miljoenen anderen. “We hebben geen magie nodig om onze wereld te transformeren; alles wat daarvoor nodig is dragen we al bij ons. Wij hebben het vermogen om ons betere omstandigheden voor te stellen,” zegt Rowling. En als we het ons kunnen voorstellen, dan kunnen we ook helpen met de realisatie.

De volledige speech van J.K. Rowling horen? Dat kan hier. Liever lezen? Ook dat kan. Hier koop je het boek: J.K. Rowling – Wat belangrijk is.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus

Meer levenslessen lezen?

Dit zijn vijf levenslessen van legendarische vrouwen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat Frida Kahlo mij leerde? Om beter om te gaan met mijn chronische pijn
Wat Frida Kahlo mij leerde? Om beter om te gaan met mijn chronische pijn