Terug naar overzicht

Waarom je je nooit moet schamen omdat je weinig te besteden hebt

Categorie
Fotografie
Tekst: Dorien Vrieling
Waarom je je nooit moet schamen omdat je weinig te besteden hebt

Geld maakt niet gelukkig. Tuurlijk niet. Maar géén geld hebben kan wel een obstakel zijn.

Dat je goed op je uitgaven moet letten is één ding, maar nee moeten zeggen tegen andere mensen is nooit fijn. Wanneer je vriendinnen enthousiast plannen maken voor een weekend weg, en jouw eerst gedachte is: dat kan ik niet betalen, kun je je klein voelen.

Wat niet gaat, dat gaat niet

Als je financiële problemen hebt (of gewoon een tijd krap zit), is het belangrijk om dat niet op jezelf te betrekken. Veel of weinig geld hebben zegt niks over wie je bent: fijn gezelschap, een lieve vriendin, iemand waar mee gelachen kan worden. Laat schaamte geen obstakel vormen in je vriendschap. Zeg gewoon eerlijk dat iets voor jou financieel geen optie is, en voel je beslist geen party pooper: wat niet gaat, dat gaat niet.

Samenzijn hoeft niet duur te zijn

Laat dat etentje of weekendje weg aan je voorbij gaan, en blijf vooral niet mokkend toezien hoe zij die leuke dingen wél samen gaan doen – sluit jezelf niet buiten, maar stel regelmatig een alternatief voor. Nodig ze uit bij je thuis, en kook iets lekkers. Maak een lange wandeling. Samenzijn hoeft echt niet altijd duur te zijn.

Blijven je vriendinnen steeds voorstellen om dingen te doen die voor jou financieel geen optie zijn, spreek dan eerlijk uit dat je dat vervelend vindt. Misschien beseffen ze niet goed dat het van jouw kant geen onwil is, maar gewoon niet kan.

Dit is het tweede deel in een serie over schaamte. Lees ook:

Waarom schaamte je soms in de weg zit – en hoe je dat doorbreekt

Door anderen gelezen