Zo geniet je van ontspannen feestdagen

Fotografie Door Dorien Vrieling
Zo geniet je van ontspannen feestdagen Zo geniet je van ontspannen feestdagen Zo geniet je van ontspannen feestdagen

‘It’s the most wonderful time of the year…’ De feestdagen kunnen inderdaad een heerlijke tijd zijn, maar soms zitten hoge verwachtingen of eerdere teleurstellingen je in de weg. Zes tips om ongedwongen te genieten.

Laat het los

Het lastigste van de feestdagen is misschien wel het ideale plaatje dat zich in de loop der jaren in je hoofd gevormd heeft. Dikke kans dat je bij kerst en oudjaar denkt aan lange tafels vol vrolijke mensen, prachtige cadeautjes onder de boom, harmonieus zingende gezinnen. Het geheim van fijne feestdagen? Laat dat plaatje in je hoofd lekker voor wat het is, en probeer te genieten van de dagen zoals ze zich ontvouwen – inclusief die aangebrande ovenschotel, de boze bui van je geliefde en de regen tijdens je wandeling.

Vrijheid blijheid

Ouders, schoonouders, vrienden: voor je het weet heb je de dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgepland. Heel gezellig, maar ook heel druk. Snak je naar een beetje ademruimte? Laat weten dat je bij de lunch iets later komt, of voel je vrij om wat eerder weg te gaan. Quality time zit hem, inderdaad, in de kwaliteit van het samenzijn, niet in de duur ervan.

Kijk vooruit

Juist wanneer je heel graag wilt dat het gezellig is, is het soms moeilijk daar aan bij te dragen. Misschien ben je de rest van het jaar niet zo vaak –of niet zo lang- samen met je familie, of misschien zit je al een tijdje iets dwars dat juist tijdens samenzijn komt opborrelen. Probeer in gedachten te houden dat je aan het einde van het jaar niet terug wilt kijken, maar juist vooruit.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Gun jezelf wat lucht

De feestdagen zijn bij uitstek dagen om te cocoonen, en dat kan heerlijk zijn: genieten van lekker eten, een mooi boek of een goede film. Maar vergeet niet om er af en toe juist even uit te gaan: een beetje lucht in en om je hoofd doet goed! Voel je niet bezwaard als je er even in je eentje op uit wilt gaan, want waarschijnlijk ben je juist veel leuker gezelschap als je er af en toe even tussenuit piept.

Draag iets van jezelf bij

Vier je kerst of oud en nieuw in een grote groep, dan staan sommige dingen misschien al vast. Wat er gegeten wordt, bijvoorbeeld, en wat jullie gaan doen. Maar een gezellige middag of avond maak je samen, dus voel je vrij iets bij te dragen. Bied aan een voorgerecht of toetje te maken, neem een spelletje mee dat je leuk vindt om te doen, of stel voor een wandeling te maken.

Wees lief voor jezelf

Ben je alleen met de feestdagen? Dan is de uitdaging niet om je weg te vinden in de drukte van kerst, maar juist om er met jezelf iets van te maken. Het allerbelangrijkste: leg jezelf niets op. Wees je eigen beste gezelschap. En zoek de mensen op wanneer je dat wilt. Er is niets op tegen om in je eentje een mooie dienst te bezoeken, of een theatervoorstelling. En zie tip 1: trek je niets aan van een ideaal plaatje. Uiteindelijk zijn feestdagen gewone dagen, waar je zelf van kunt maken wat je wilt.

Volgend artikel
Zo kijk je naar Kerst met een frisse blik
Zo kijk je naar Kerst met een frisse blik