Terug naar overzicht

Als je verliefd bent, maar de ander niet op jou

Categorie
Tekst
Susan Smit
Als je verliefd bent, maar de ander niet op jou

Bedrukt kwam mijn achtjarige uit school en pas vlak voor het slapen gaan wilde ze vertellen wat er aan de hand was. De jongen op wie ze verliefd was, had nu verkering met een ander meisje uit haar klas.

Zijzelf had wel drie keer aan hem gevraagd of hij ‘op haar wilde zijn’ en steeds zei de jongen dat hij het nog niet wist. En nu had hij zijn ja-woord aan een ander gegeven.

Niet minder leuk

‘Op iemand zijn’ betekent in haar leeftijdscategorie niet meer dan ‘elkaar speciaal leuk vinden’, maar toch was het verdriet om de onbeantwoorde liefde groot, zag ik. Ik vreesde bovendien dat ze de afwijzing op zichzelf betrok. Zij was kennelijk minder leuk dan het andere meisje.

Ik begon te vertellen dat ik nog steeds niet begreep hoe de liefde precies werkte, maar dat er een magische, onbegrijpelijke wet bestond waardoor je verliefd wordt op de ene persoon en niet op de ander. Je weet zelf vaak niet eens waarom, en toch is het zo. Andere mensen zijn misschien wel net zo leuk, mooi en bijzonder, maar toch word je niet verliefd op hen. En als de persoon op wie je verliefd bent ook op jou verliefd is, dan is dat een wonder. Niets minder dan een mirakel!

Voor ieder een dekseltje

Ik probeerde haar ervan te overtuigen dat zij net zo leuk was als het andere meisje, dat zijn voorkeur niets zei over wie zij was of wat ze te bieden had. Ze bleef wazig naar me kijken. ‘Als we de ontbijttafel opruimen en je probeert de deksel van de notenpastapot op de jampot te draaien, dan lukt dat niet, toch?’ Ze schudde van nee. ‘Zo is het ook in de liefde. De deksel van de notenpasta is net zo leuk en cool en geweldig als die van de jampot, alleen past die niet op de jam. De jam wil zijn eigen deksel.’ Daarop begon ze te lachen. ‘Maar hij past wel op de notenpastapot!’ zei ze.

De een wil de ander

Opgelucht liep ik naar beneden, ermee ingenomen dat ik mijn dochter een minderwaardigheidscomplex had bespaard. Totdat ik me bedacht hoeveel krenkingen, afwijzingen, teleurstellingen en mismatchen haar nog in de liefde te wachten stonden, en ik hield mijn hart alsnog vast. Het blijft een hele hoop gedoe, dat zoeken naar je deksel, en zelfs ook nog als er eentje blijkt te passen. Het lied van Ramses Shaffy schoot me te binnen:

‘De ene wil een ander, maar die ander wil die ene niet.
De ander wil een ander, maar die ene heeft verdriet.
Zo ging het en zo gaat het en zo gaat het altijd aan
En zo gaat het altijd uit
En zo zal het eeuwig gaan.’

Meer lezen over de liefde?

  • Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren)
  • Zo word je weer verliefd – met behulp van tantra
  • Stel elkaar deze 36 vragen en word verliefd – voor het eerst of opnieuw

Door anderen gelezen