Elke dag samen met je lief? Zo geef je elkaar de ruimte

Elke dag samen met je lief? Zo geef je elkaar de ruimte Elke dag samen met je lief? Zo geef je elkaar de ruimte Elke dag samen met je lief? Zo geef je elkaar de ruimte

Over vakanties zeggen ze wel eens dat het de ultieme relatietests zijn – omdat je dan, anders dan in het gewone leven, de hele dag bij elkaar bent. Hetzelfde gebeurde tijdens corona, of wanneer jij of je partner werkeloos thuis komt te zitten. Plots breng je het grootste deel van de dag met elkaar door. Hoe geef je elkaar dan toch de ruimte – letterlijk en figuurlijk?

Woon je in een tweekamerappartement, dan kun je misschien met jaloezie denken aan mensen die een groot huis met een hectare grond erbij hebben. Maar hoeveel ruimte je ook kunt benutten, uiteindelijk komt het in alle relaties op hetzelfde neer: je zit nu even in een heel andere situatie en moet daar met z’n tweeën je draai in vinden. Allebei heb je ruimte nodig, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk.

Verplaats je in de ander

Iedereen gaat op een andere manier om met onzekerheid en stress. Misschien ben jij geneigd uitgebreid over je zorgen te willen praten (omdat dat je oplucht of helderheid geeft) terwijl je partner veel liever afleiding zoekt of alles heel verstandelijk benadert. Het een is niet beter dan het andere, en de kunst is om elkaars manier te respecteren. Het is vast wel eens irritant, dat de ander het zo anders benadert dan jij, maar jullie kunnen elkaar daarin ook juist aanvullen. Als je je dreigt te verliezen in emotie, kan het best prettig zijn dat de ander het nuchter benadert, en als jij juist van de ratio bent, daagt de ander je uit om ook te durven voelen.

Blijf je eigen dingen doen

Juist nu jullie meer tijd samen doorbrengen, is het belangrijk om niet elke activiteit te willen delen. Waarom zou je ook? Het veranderde dagprogramma maakt misschien dat je jullie gewoontes nader onder de loep wilt nemen. Als jullie allebei buitenshuis werken, is het fijn om ’s avonds op de bank te ploffen met een filmpje. Maar ben je al de hele dag samen, dan is het waarschijnlijk juist prettig om in de avond (vaker) iets apart van elkaar te doen. De een schrijft in z’n dagboek, de ander maakt een ommetje.


Pick your battles

Plotseling zie je veel meer van de gewoonten van je partner dan je eerder gewend was (en hij of zij van die van jou). Logisch dat dat af en toe ergernis opwekt! Probeer, wanneer je geneigd bent dat uit te spreken, even af te wegen of het de moeite waard is. Sommige dingen kun je bespreken zodat de ander er iets aan kan doen, maar maak je van elke mug een olifant, dan wordt het er niet gezelliger op.

Ga er apart op uit

Even een frisse neus halen haalt de angel uit bijna elk conflict. En zelfs als je daarna nog steeds boos bent, bekijk je de boel waarschijnlijk tóch net even wat helderder. Los daarvan is het gewoon fijn om af en toe éven alleen te zijn, en wie weet zie je op straat nog wel iets wat je daarna aan de ander kan vertellen – al is het maar hoe mooi de magnolia drie straten verderop bloeit.

Maak plannetjes

Misschien vrolijken jullie ervan op om vakantieplannen te maken. Je ergens op verheugen kan altijd: ook op kleine dingen. Op vrijdag date night in je mooiste kleren, bijvoorbeeld, met een verrassingsmaal. Zaterdag aan die ene nieuwe gave serie beginnen (nee, niet vanavond al!).

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over relaties?

Liefde moet je oefenen: met deze 7 tips leer je beter liefhebben.

Volgend artikel
Gaslighting: deze vorm van manipulatie herkent iedereen
Gaslighting: deze vorm van manipulatie herkent iedereen